Får miljoner – för sina volontärjobb

"Jobbar gratis" men får stora summor i ersättning

Foto: TT
Bach och Blatter.
SPORTBLADET

Det kallas volontärjobb men representanterna för de största idrottsorganisationerna jobbar knappast gratis.

Presidenten för Internationella olympiska kommittén (IOK) Thomas Bach har en årlig ersättning på 2,1 miljoner kronor samt en hotellsvit på lyxiga Lausanne Palace hotel ständigt till sitt förfogande.

Fifas president Sepp Blatter är pensionär men får 8,6 miljoner kronor om året från fotbollsförbundet.

Efter kritik mot bland annat Internationella fotbollsförbundet Fifa för dålig insyn i verksamheten har IOK bestämt sig för att offentliggöra samtliga medlemmars ersättning. De som jobbar för IOK är officiellt ansedda som volontärer men ersättningar förekommer ändå, skriver Washington Post.

7740 kronor om dagen

En vanlig IOK-medlem, bland dem förre höjdhopparen Stefan Holm, får motsvarande 3870 kronor för varje arbetsdag – samt samma summa en dag innan och en dag efter för att täcka resande – när de är i IOK:s tjänst. Medlemmarna i styrelsen, som svenska Gunilla Lindberg, får 7740 kronor om dagen. Summan är tänkt att fungera som kompensation för resor, boende och andra kostnader.

Dessutom har alla medlemmar rätt till motsvarande 60 000 kronor om året som kompensation för ”administrativa utgifter” på sin hemort. Men det är ingenting mot vad presidenten Thomas Bach har i ersättning.

Platini får 28 miljoner

Bach får en fast summa på motsvarande 2,1 miljoner kronor om året för sitt arbete inom IOK. Dessutom har den 61-årige tysken en svit på Lausanne Palace hotel ständigt till sitt förfogande, samma boende som tidigare nyttjats av hans företrädare Jacques Rogge samt Juan Antonio Samaranc på IOK:s bekostnad. En svit på hotellet kostar upp emot 10 000 kronor om natten att boka för en vanlig privatperson.

IOK uppmanar nu andra organisationer som Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att även de offentliggöra sina utgifter. Fifas president Sepp Blatter sa 2007 till SonntagsZeitung att han inte har någon lön eftersom han ”är pensionär” – men hade då en årlig ersättning på 8,6 miljoner kronor om året från organisationen.

Uefas president Michel Platini påstås tjäna 28 miljoner kronor om året, något han 2013 för The Guardian vägrade att kommentera.