Lagen som kan stoppa superstjärnorna i OS

SPORTBLADET

Det ryska landslaget i hockey kan komma att sakna sina största stjärnor i framtiden om ett nytt lagförslag blir verklighet.

Politiker vill stoppa idrottare från att delta i fler än två stycken Olympiska spel.

Ett nytt lagförslag i Ryssland kan komma att avsluta flera framstående hockeyspelares landslagskarriärer. Det är det ryska parlamentet som ska överväga förslagen om att förbjuda idrottsmän och kvinnor att delta i fler än två stycken Olympiska spel. Det är enligt nyhetsbyrån AP ett försök att öppna upp vägen till spelen för yngre idrottare i stället för att ge platserna till ”äldre, skadebenägna idrottare”.

Hårdast drabbade skulle det ryska hockeylandslaget bli om förslaget blir lag. Stjärnor som Alex Ovetjkin, Evgenij Malkin och Pavel Datsyuk skulle alla portas från OS 2018 i Pyeongchang i Sydkorea.

Vill undvika återbud

Även superstjärnor som Yelena Isinbajeva skulle vara otillgänglig i framtiden.

Mannen bakom lagförslaget, Yegor Anisimov, säger enligt AP att lagen skulle vara bra för att undvika en situation likt vid spelen i Sotji 2014 då Evgeni Plushenko – som skulle tävla i sitt fjärde OS – drog sig ur i sista minuten med en ryggskada.

Det är enligt AP oklart kring hur pass stort stödet är för förslaget just nu men nationalistiske partiledaren Vladimir Zhirinovsky har stått bakom en liknande idé för ett par år sedan. 

Den olympiska hockeyn står redan inför framtida frågetecken då spelarfacket i NHL överväger att stoppa sina spelare från att delta i spelen.