Frändén: PSG-fansen mindes varför allt var tråkigare innan Zlatan

SPORTBLADET

PARIS. Det har gnällts och gruffats och psykologiserats och problematiserats i Paris och likväl står PSG där några månader senare.

Med två franska finaler, ligaledning och levande drömmar om Europa när våren gör entré.

Det beror på en massa saker förstås, men just i kväll var förklaringen ganska enkel:

Zlatan Ibrahimovic, olé olé olé.

Johanna Frändén

Paris Saint-Germain visste ungefär vad som väntade om den här matchen gick till förlängning. För två år sedan åkte de ur ligaucupen på straffar mot Saint-Etienne, som är experter på området. På nio straffavgöranden de senaste åren har ASSE, Frankrikes mest titeltäta lag efter framgångsåren på 70- och 80-talet, vunnit sju.

Men Laurent Blanc var tvungen att gambla lite ändå. David Luiz, Edinson Cavani, Lucas och Thiago Motta var samtliga skadade. Blaise Matuidi, Maxwell och Salvatore Sirigu fick stå över.

Inte sitt glammigaste jag

Med sjukstugan full och trötta lår att vila över ställde Laurent Blanc ut fem icke ordinarie spelare i startelvan och hoppades att det skulle hålla.

Förutom några horribla ingrepp från Gregory van der Wiel var det en av vårens bästa idéer. För PSG såg ut som de gör mest det här året; inte sitt glammigaste jag, men ett lag som ofta får jobbet gjort.

Efter en lång och mödosam trekvartsgången säsong har det emellanåt hårt kritiserade Paris tagit sig till ligaledning, två inhemska cupfinaler och en kvartsfinal i Champions League som om inget annat var att vänta.

Jag kan inte påstå att jag vet exakt hur det har gått till. Men segern i kväll berodde på tre faktorer, snällt räknat.

Ungtupparna Javier Pastore och Marco Verratti har förfört Parc des Princes mer än någon gång tidigare den här våren.

Gamgubben Zlatan Ibrahimovics affektionskurva har tagit lite motsatt väg. Vi ska återkomma till det.

För i går mindes supportrarna varför livet var lite tråkigare innan svensken kom till stan.

Mål #101 var en riktig delikatess

”Ibra” hade 99 mål i PSG-tröjan, men cupfinalkvalificeraren var inte ett.

Det blev det 100:e och i symmetrins namn dessutom det 22:a på straff sedan han kom till klubben för snart tre år sedan.

101 var en liten pralin, när Ibrahimovic åkte slalom med Saint Etienne-målvakten Stéphane Ruffier, och mål 102 drog Zlatan Ibrahimovic in på ren inspiration, eftersom det ju är lika bra att passa på när man ska vara avstängd ett tag och läktarna sjunger Olé olé olé.

Det är synd att säga att Zlatan Ibrahimovics status i Frankrike är vad den var för ett år sedan. Den långa skadefrånvaron i höstas, den halvdjupa formdippen under vintern och PSG:s bragdmatch mot Chelsea i Champions League sedan han utvisats, har bidragit till att Zlatan Ibrahimovics namn inte är det självklara för fansen att sjunga på Parc des Princes våren 2015.

Utbrottet i Bordeaux, som ska bestraffas av ligans disciplinkommitté först i morgon, gjorde att media och experter för första gången andas att det kanske var dags för klubben att sälja sin svenske superstar medan tid och pengar att vinna fanns.

■ ■ ■

I dag ska Ibrahimovic upp i disciplinnämnden, även om han knappast lär dyka upp i egen hög person. Det här är förstås fel del av säsongen att bli avstängd, men först har PSG en titel att bärga på lördag i ligacupfinalen mot Bastia, innan Zlatans straff träder i kraft och där han får se två, tre eller fyra matcher på tv i stället.

PSG klarar sig utan honom, de har fått lära sig det den hårda vägen i år. Det är bara lite tråkigare.