”Ren Idrott” utreds – profilerna lämnar

”Det är oerhört alarmerande”

SPORTBLADET

Det stormar runt stiftelsen Ren Idrott igen.

Enligt Expressen är ekonomin körd i botten och nu väljer tunga profiler som Ingemar Stenmark och Björn Lind att hoppa av.

Ren Idrott är en stiftelse vars mål bland annat är att motverka bruket av dopning bland barn och ungdomar.

Tidigare har stiftelsen skapat svarta rubriker när verksamhetschefen Sven Nylander 2006 erkände att han tagit kokain och 2009 är ambassadören Magnus Hedman testade positivt för anabola stereoider.

Enligt Expressen är nu ekonomin körd i botten. En privatperson ska enligt tidningen ha anmält ”Ren Idrott” till Ekobrottsmyndigheten och även Kammarkollegiet utreder stiftelsen.

”Oerhört alarmerande”

Anledningen, skriver Expressen, är de sex miljoner som ”Ren Idrott” fick ut från Arvsfonden för två år sedan.

Pengarna skulle gå till projekten ”En dopningsfri generation” men nu finns uppgifter om att pengarna använts på fel sätt.

– Jag har haft en kontakt som indikerar att vi borde titta på Ren Idrott. Det här som påstås är oerhört alarmerande, säger Lars Agerberg, internrevisor på Kammarkollegiet till Expressen.

”Ren Idrotts” ordförande förnekar dock att något ska ha gått fel till:

– Vi har varit under attack sen början av året. Det är en rad personer som har bombarderat oss med frågor om allt möjligt, utan att vilja avslöja sina identiteter, säger Hans G Svensson.

Som en reaktion på anklagelserna har ”Ren Idrott” också agerat.

– Vi har nu valt att polisanmäla detta, säger Svensson.

– Vi upplever att vi har utsatts för en smutskastningskampanj. 

Profilerna hoppar av

Tidigare i år har Björn Ferry hoppat av sitt uppdrag för stiftelsen och enligt Expressen har nu Björn Lind gjort detsamma och Ingemar Stenmark uppges vara på väg att lämna.

– Jag har fått tips om att det skulle vara någonting fel. Jag har frågat hur man säger upp detta och vem man ska kontakta, men något mer har jag inte gjort, säger Stenmark till Expressen.