”Vad som är rätt eller fel vet jag inte”

Malmös ordförande om kaoset kring Lusth

Mats Lusth firar efter att ha tagit Malmö tillbaka till SHL.olusthigt Han tog Malmö tillbaka till SHL, men Mats Lusth får inte fortsatt förtroende i båset. ”Vi behöver en förändring”, säger ordföranden Tommy Qvarnfort.
SPORTBLADET

Först fick Mats Lusth, 52, sparken.

I samma pressmeddelande berättade Malmö Redhawks att hans tröja ska hissas i taket

– Vad som är rätt eller fel vet jag inte. Det är möjligt att vi skulle ha tagit det vid två olika tillfällen, säger ordförande Tommy Qvarfort.

Det har under en längre tid spekulerats i Mats Lusths framtid som tränare i SHL-nykomlingen Malmö. Trots att laget äntligen lyckades ta sig tillbaka till högsta serien har Lusth varit ifrågasatt under delar av säsongen.

Ändå kom beskedet om att han tvingas bort som en överraskning för många.

I går hamnade frågan på styrelsens bord och då togs också beslutet att sparka den förre storspelaren.

– Den samlade bedömningen från styrelsen är att SHL innebär nya utmaningar och då måste man ibland göra ledarskiftningar. Det är motivet. Så enkelt är det, säger Tommy Qvarfort.

Vad är det ni tycker att Lusth saknar?

– Det går inte att peka på exakt vilken brist han har, om han nu har någon. Han har mycket kompetens och när det verkligen brinner till har han ledaregenskaper som är goda. Men möjligen finns det andra krav man måste ställa nu när vi ska spela i SHL.

”Diskuterat det under en längre tid”

Många reagerade på att en tränare som varit med och tagit upp laget får lämna. Ännu fler reagerade på att det i samma ögonblick meddelades att Lusth ska få sin tröja hissad i taket för sina insatser för föreningen.

– Av olika skäl kom diskussionen upp under mitt samtal med Mats. Jag berättade att vi under en längre tid har funderat över detta med tröjan på grund av hans utomordentliga spelarkarriär. Mats sa att han tyckte det vore en fantastisk upplevelse i hans liv om tröjan kom upp i taket. Efter ett nytt samtal med styrelsen körde vi fram det här beslutet.

Var det inte aktuellt att dela upp det här i två olika tillfällen?

– Möjligen. Men vad som är rätt eller fel vet jag inte. Vi har valt den här vägen och så är det. Som du säkert förstår är det här otroligt svåra samtal att ta och då är det klart att man lyfter upp de positiva bitarna (att hissa tröjan) vid såna samtal.

Sylvegård lyfte frågan

Frågan om att entlediga Lusth kom på initiativ från vd:n och sportchefen Patrik Sylvegård.

– Verkställande direktören är föredragande i styrelsen, mer behöver jag egentligen inte säga. Och vi har aldrig haft tränarfrågan på styrelsens bord före gårdagens möte. Men beslutet var enhälligt, säger Qvarfort.

Med Lusth borta är Malmös huvudspår att ta in en ny tränare i staben. Förre Malmötränaren Jonas Rönnqvist är ett namn som har nämnts.

– Vi vet att han finns där och även vilka övriga tränare som är lediga. Jag har bett Sylvegård att sondera terrängen och titta runt på lämpliga kandidater som kan höja klubben en nivå till, säger Qvarfort.