”Ska inte krångla – det kan räcka långt”

Cool Lindelöw redo för världscupfinal i Las Vegas

Foto: BILDBYRÅN
"Det gäller att inte krångla till det", säger Douglas Lindelöw världscupfinal i Las Vegas.
SPORTBLADET

Hetaste svenska hoppryttaren just nu, Douglas Lindelöw, 24, är en cool kille.

Målet var världscupfinal i Las Vegas. Nu är han där – och laddar lagom.

– Det gäller att inte krångla till det, säger han.

Förra året brakade två 24-åringar igenom det tjocka glastaket till hoppningens spetstrupp.

Alexander Zetterman skrällde högst, fick rida VM i Caen och blev näst bäste svensk.

I skuggan av det fortsatte Douglas Lindelöw att göra jämna starka resultat. När Zetterman försvann till vintertouren i Florida och sålde sin VM-häst Cafino, var det Lindelöws tur att kliva fram.

– Jag ska till Las Vegas, deklarerade han lugnt när världscupen inleddes i oktober.

Nu är allt ljus på Lindelöw, klart bäste svensk genom hela VC-säsongen tillsammans med hästen Casello.

Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann försökte, men klarade inte att ta en finalplats. Rolf-Göran Bengtsson kvalade in, men avstod på grund av för få hästar.

"Ska inte krångla till det"

I morgon går första finalomgången, en tidshoppning där fel räknar om till sekunder. Det gäller att vara bra med från början, men att gasa på för fullt och gå för seger kan straffa sig och sitta kvar i hästen till dag två.

– Jag tänker rida så fort jag kan utan att chansa, satsa på att skaffa mig ett hyfsat utgångsläge bara, säger Lindelöw på telefon från en blåsig Nevadaöken. 

Resten av hoppningarna tänker han rida som ”vilken GP som helst”:

– Jag ska försöka göra det lika bra som i deltävlingarna och inte krångla till det. Det kan räcka långt bara det.

Douglas Lindelöw har visat prov på kalla nerver tidigare. Inte minst när han vann EM för unga ryttare 2010 då han var sist ut och visste att han måste rida felfritt för att klara guldet.

Någon mental tränare har han inte. Mer än mamma. Inför start brukar han dra sig undan, försöka vila lite och tänka på annat, gärna titta på TV, se till att hålla sig på bra humör och  inte hamna i tidsnöd.

Nu låter det ändå som om det är lite nervdaller på gång.

– Jag får jobba lite med det. Det är stort och kul att vara här, det var ju mitt stora mål. Nu gäller det att ladda om, men att ladda om lagom, säger Lindelöw.

Någon press känner han inte.

– Nej, inte mer än mig egen. Jag har alltid en hög målsättning.

Jetlag – inget problem för Casello

Hur hög den är i Las Vegas är svårt att precisera. Men Lindelöw vill definitivt vara med till sista rundan. Inträffar inget oväntat ska han klara det.

För bortsett från den extrema stadsmiljön är allt som det brukar.

Föräldrarna och coacherna Agnetha och Lennart Lindelöw är på plats. Hästen Casello, 12, är i prima form efter flygresa och karantän. Stallet är tempererat, den matglade valacken gillar det amerikanska fodret och sover som alltid gott.

Värmen kommer inte att påverka Casello, tror Douglas Lindelöw. Tävlingarna går inomhus i Thomas & Mack Center.

Hästar sover lite när som helst och visar inga tecken på jetlag. Douglas Lindelöw har det värre:

– Jag vaknar lite väl tidigt. Jag får se vad man kan göra åt det. Å andra sidan säger folk här att man inte behöver sova alls i Las Vegas.

FAKTA

VÄRLDSCUPFINAL I HOPPNING, LAS VEGAS

Deltagare: 42 ryttare från 20 nationer och tio VC-ligor.

Svensk ryttare: Douglas Lindelöw, 24, Hörby, med hästen Casello. Sjua av 18 ryttare i den Västeuropeiska kvalligan, som är den tuffaste.

Bästa svenska finalresultat: Malin Baryard och Butterfly Flip trea i Las Vegas 2003.

ANDRA HETA NAMN I VEGAS

Startfältet i Las Vegas är späckat av starka ekipage. Dagsformen på hästar och ryttare kommer att avgöra.

Förutom Douglas Lindelöw finns ett 15-tal namn att hålla extra koll på. Här ett urval:

Daniel Deusser, Tyskland: Titelförsvarare med självförtroendet på topp som ny etta på världsrankningen. Rider sin bästa häst Cornet d´Amour, 12, en fenomenal hingst i sina bästa år och samma häst han vann VC-finalen på förra året.  

Steve Guerdat, Schweiz: Tog flest poäng i den västeuropeiska VC-ligan. Tog OS-guld i London och stadigt inom världens topp-tio-ryttare. Alltid farlig. Kommer dock utan sina största stjärnhästar. Har valt Albfuhren´s Paille, 12, som finalhäst.

Bertram Allen, Irland: 19-årigt underbarn har slagit knock på hoppvärlden. Rider med medfödd känsla. Detta kombinerat med smart ridning, respektlöshet och stoet Molly Malone gör honom stekhet. Tvåa i europaligan och ny på världsrankningens topp tio-lista.

Beezie Madden, USA: En av världens bästa år efter år. Vann VC-finalen i Göteborg 2013 med Simon, samma häst som hon rider i Las Vegas. Stor idol som kommer att ha hemmapubliken i ryggen från första hovsteget. Simon har dock hunnit bli 16 år.

Patrice Delaveau, Frankrike:

VM-tvåa i hemstaden Caen i höstas. Levde i ett år under hård guldpress. Har hämtat sig efter den urladdningen och tog den sista reservplatsen till VC-finalen. VM-hästen Orient Express i bra gå efter välförtjänt vila.

Marcus Ehning, Tyskland:

En av tre ryttare som vunnit VC-titeln tre gånger. Nu rider han svenskägda Singular LS La Silla, 9. En pallplats med en så ung häst skulle vara en rejäl skräll, men skicklige killern Ehning går aldrig att räkna bort. 

MacLain Ward, USA: Rutinerad ringräv, men också kontroversiell och skandalomsusad. Rankad fyra i världen just nu. Rider säkra kortet Rotchild, 14. Har fördel av att vara på hemmaplan. Men hur populär är han?

UTROPSTECKEN

Rich Fellers, USA:  Vann VC-finalen 2012 med sin lilla kämpen Flexible. Nu är Flexible 19 år och klart äldst i startfältet. Hör hemma i Oregon. Hade nog stannat hemma om Flexible hade haft längre att åka. Hemmapublikens stora favorit.

Luca Maria Moneta, Italien: Årets VC-skräll. Expert på svåra hästar som andra går bet på. Red fortast av alla i Göteborg i år med Connery, hans finalhäst i Vegas. Kommer inte att vinna, men kul att han är där. Speciell ridstil.     

Finalhoppning 1:

Fredag klockan 03.50 svensk tid.

Hinderhöjd 1.50. Tidshoppning med fyra sekunders tillägg för varje nedslag.

Finalhoppning 2:

Lördag klockan 03.50 svensk tid.

Hinderhöjd 1.60. Grundomgång med omhoppning för felfria ekipage.

Finalhoppning 3:

Söndag klockan 20.50 svensk tid.

Hinder höjd 1.60. Två rundor.

De 30 bästa får rida första rundan. De 20 bästa går sedan vidare till andra rundan.

Eventuell omhoppning mellan likaplacerade.