Juicemysteriet som förbryllar Norge

”Det är ganska enkelt: Jag dricker inte apelsinjuice längre”

SPORTBLADET

Det har kallats hans "styrkedryck" och setts som en självklar del när Norges schackgeni Magnus Carlsen jagat nya prestigesegrar.

Men nu förbryllas Norge – av ett juicemysterium, skriver VG.

Norrmannen Magnus Carlsen slog igenom som en ung tonåring i schackvärlden. Sedan dess har han besegrat i stort sett alla han ställts mot och nu är han både världsmästare och världsetta.

Och med sig vid alla dessa segrar har han haft ett tydligt kännemärke – sin flaska med apelsinjuice.

Det var därför en relativt obetydlig match mot Shahriyar Mamedyarov i Azerbajdzjan blivit en snackis i schackvärlden och idrotts-Norge. För då var nämligen flaskan med juice utbytt mot en vattendito.

”Dricker inte det längre”

På den efterföljande matchen fick Carlsen en fråga om vattnet. Svaret var rakt – men spädde nästan bara på mysteriet.

– Det är ganska enkelt: Jag dricker inte apelsinjuice längre, sa han, enligt VG, utan att ge några ytterligare ledtrådar till varför.

Norska tidningen Verdens Gang, som pressat ut det sista ur den här juicehistorien, har försökt reda ut det hela med Carlsens agent Espen Agdestein, men han har inte gått att nå för en kommentar.

Sponsorn kan ha ändrat sig

Kanske är det så att storsponsorn, vattenföretaget Isklar, tröttnat på att bara låta sitt vatten späda ut Carlsens juice vid matcher och nu krävt att han ska dricka deras produkt. I så fall en helomvändning från när Carlsen gick upp i VM-matcher förra året.

– Att Magnus dricker en blandning av apelsinjuice och Isklar-vatten är helt oproblematiskt, sa vattenföretagets koncernchef Remi Goulignac till Aftenposten då.

ARTIKELN HANDLAR OM