Olsson: ”Jag skulle inte varit så feg”

Johan Olsson om relationen till Northug och slutet på karriären

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

En satsning mot långlopp eller en civil karriär?

Johan Olsson har ännu inte bestämt sig om framtiden.

För Dagens Nyheter berättar skidåkaren om varför han inte tjafsar med Petter Northug och om oron inför framtiden. 

– Jag har varit i landslaget i 14 år och där är man väldigt väl omhändertagen, det finns ett skyddsnät, säger Olsson.

Tiden som traditionell tävlingsåkare är över för Johan Olsson.

35-åringen fick kröna karriären i Falun med ett VM-guld på 15 kilometer fri stil och ett brons på femmilen.

I en längre intervju med Dagens Nyheter berättar han att väljer mellan en civil karriär eller att satsa på en karriär som långloppsåkare.

På sikt kan han även tänka sig att jobba inom förbundet och hjälpa någon etablerad skidåkare som vill få fart på karriären.

– Min indentitet har inte varit skidåkaren Johan Olsson. Jag har mest bara varit jag. Det jag kan känna oro för är det faktum att jag ska ge mig ut i en värld där jag inte vet hur det är. Jag har varit i landslaget i 14 år och där är man väldigt väl omhändertagen, det finns ett skyddsnät, säger Olsson.

”Var rädd för att bli utbränd”

Johan Olsson har de fem senaste åren varit en gigant i skidvärlden med två OS-guld, två VM-guld och nio ytterligare mästerskapsmedaljer.

Men det var först när Olsson blivit närmare 30 år som framgångarna kom.

När han tänker tillbaka på karriären finns det en sak han ångrar.

– Jag skulle ha varit tuffare mot mig själv när jag var 20–25 år. Jag skulle inte varit så feg utan tränat hårdare. Jag var rädd att för att bli utbränd och vågade inte balansera på kanten. Jag fick möjligheten att träna med Per Elofsson och Mathias Fredriksson men tänkte att de är alldeles för bra. ”Jag lägger mig på den här nivån, tar det pö om pö och någon dag kanske jag kommer ikapp.” Jag skulle ha vågat satsa allt.

”Han är toppforward – jag Håkan Mild”

Olsson är en av få svenskar som inte haft några duster med Norges skidkung Petter Northug. Istället har det funnits en ömsesidig respekt mellan de två.

– Även om vi är konkurrenter så har vi så olika förutsättningar och därför går vi sällan matcher mot varandra. Han är en toppforward som gör hattrick. Jag är en Håkan Mild som springer 15 kilometer på en match.