”Jag hade alla kännetecknen för att bli mobbad”

Thorén möter OS-satsande Nina Grawender

SPORTBLADET

Det var först när Nina Grawender som tonåring satte sina fötter på sanden i beachvolleyhallen som hon kände att hon hamnat rätt.

På väg mot OS i en omfattande satsning, men resan fram till i dag har varit svår.

Landslagsspelaren blev mobbad under hela sin skoltid.

– Jag var ensam, jag hade ingen, berättar hon i podcasten Women Only.

Foto: Foto: Privat
Nina Grawender höjer näven

Sverige har aldrig haft ett damlag i beachvolley i OS. Nina Grawender och partnern Karin Lundqvist tänker bli det första.

En del av lagets styrka syns direkt. Jag får snegla uppåt för att möta Nina Grewanders pigga blick.

– Det kommer att bli väldigt svårt att slå oss, vi har en stor räckvidd, säger Nina som är 1, 92 cm.

Duon måste klättra på världsrankingen från platsen kring 30 till 12:e plats eller vara framgångsrika i OS-kvalet för att klara gränsen.

Nina Grawender är övertygad om att det går och pratar om höga målsättningar.

– Om vi väl är där ska vi slåss för en medalj, säger hon.

Vi ses för podcasten Women Only och samtalet handlar om allt från känslan att spela i en slags kvicksand, den mentala förmågan att ta sig tillbaka efter två diskbråck och uppståndelsen kring sporten som ofta har handlat om små bikinis snarare än taktiska blockeringar vid nät.

– Det är fortfarande så om jag träffar personer och berättar att jag är beachvolley-spelare så kommer första frågan att vara: ni har jättesmå bikinis, va?

Hon kom själv sent i kontakt med sporten. Nina var 16 år när hon testade på en idrottsdag med skolan. Och det var när hon satte fötterna i sanden i hallen i Göteborg som hon landade mjukt. Vägen dit hade varit hård.

Tvingades byta skola

Nina Grawender blev mobbad under alla skolår och berättar ärligt och öppet om den tunga tiden i podcasten.

– Folk har snackat och sagt saker till mig. Allt från "långstånk" till giraff. Jag var lång och smal och hade glasögon. Alla kännetecknen för att bli mobbad. Barn är så elaka. Jag bytte skola från Kungsbacka till skola i Göteborg på grund av mobbningen, jag klarade inte av det. Det var tufft och det fortsatte, säger Nina och berättar om en generande och utsatta situationer som fortfarande sitter som taggar i hjärtat.

Men i beachvolleyhallen kände hon sig hemma. Där var hon plötsligt ett ungt superlöfte och en omtyckt tjej.

Sporten blev hennes räddning. Hon har drivits av en inre kraft och längtan efter revansch. Men har under den utmanande OS-satsningen sonats med sin ilska.

– Det är som ett en sten har försvunnit. Jag har blivit starkare, säger hon.