Stockholm Marathon backar efter kritiken

Styrelsen: Alla ska få prispengar

Foto: TT
SPORTBLADET

Gårdagens nyhet om att Stockholm Marathon bara ska dela ut prispengar till nordiska löpare mötte stark kritik.

Nu backar ledningen i frågan.

– Kritiken har tvingat fram en fundering. Vinner en icke nordisk löpare kommer vi öppna plånboken på samma sätt, säger Lorenzo Nesi, pressansvarig Stockholm Marathon.

Igår skrev Aftonbladet att årets upplaga av Stockholm Marathon skulle innehålla en nordisk landskamp. Det skulle innebära att endast nordiska löpare skulle få ta del av den sammanlagda prissumman på en kvarts miljon kronor.

Kritiken lät inte vänta på sig. ”Det är så nära rasism som man möjligen kan komma”, skrev sportkrönikören Andreas Selliaas på sporten.com.

Backar i frågan

Nu backar de ansvariga för Stockholm Marathon i frågan. 

– Kritiken har tvingat fram en fundering. Om det skulle vara så att vi får en utomnordisk vinnare, så har vi i tävlingsledningen bestämt att vi kommer att öppna plånboken på samma sätt som för vinnaren i nordiska landskampen, säger Lorenzo Nesi.

Vad får vinnaren?

– Vinstsumman ligger på 50 000 kronor. Precis samma som det är för vinnaren av landskampen, säger Lorenzo Nesi.

Inga utländska löpare inbjudna

I vanliga fall brukar utländska löpare bjudas in till Stockholm Marathon och erbjudas så kallade startpengar för att de ska komma. Startpengarna ger ersättning för flygbiljetter och hotell.

Det brukar ges till 15-20 män och lite färre än tio kvinnor per år.

I år erbjuds inga löpare startpengar.

– Vi satsar på nordiska löpare i år. Utan startpengar är det osannolikt att  löpare från  andra länder kommer, säger Lorenzo Nesi.

Stockholm Marathon går av stapeln den 30 maj.