Bäckström: ”Sånt som bara inte får hända...”

Ovetjkins misstag sänkte Caps – nu väntar en riktig rysare

SPORTBLADET

UNIONDALE, LONG ISLAND. Nej, Washington lyckades inte stänga Nassau Coliseum.

Alex Ovetjkin begick ett misstag mer än sin nemesis John Tavares ­i sjätte matchen mot New York Islanders – och nu tvingas Caps upp i ännu ett Game 7-drama hemma i Verizon Center.

– Det har vi varit med om förr, det är inget nytt. Förhoppningsvis har vi lärt oss något av de matcherna, säger en besviken Nicklas Bäckström till Sportbladet efter 3–1-förlusten.

Foto: AP
Nicklas Bäckström.

Stänga Nassau Coliseum – det var vad som låg i potten under gårdagens adrenalinmättade matiné på Long Island. Eftersom New York Islanders flyttar till Brooklyn nästa säsong hade Washington kunnat stänga den klassiska arenan för evigt med en seger.

Men det blev det inget med.

För Alex Ovetjkin kunde inte hålla sina känslor i styr.

Vid ställningen 1–1 i mitten av tredje perioden tog han ut sin frustration genom att jaga ikapp Islanders-kaptenen John Tavares – som själv hade begått ett förödande misstag när han i slutet av första tog en högst onödig utvisning, varpå gästerna kvitterade – bakom egna kassen för att få tackla honom.

”Får inte hända”

En back hade dock redan gett sig på Tavares, så plötsligt låg pucken hos helt friställde Nikolai Kulemin framför Braden Holtby – och ögonblicket senare var matchen avgjord.

– Mm, två killar går på samma kille och en annan blir helt ren...det är sånt som bara inte får hända. Men ofta är det den sortens grejor som avgör såna här matcher. Det räcker med ett misstag, suckar Nicklas Bäckström när vi pratar med honom i ett dämpat omklädningsrum.

Nå, Capitals får ytterligare en chans att se till att lördagens holmgång blev den sista någonsin i ladan som sedan Islanders storhetstid på 80-talet kallas ”Fort Neverlose”.

För 1-3-förlusten – som fullbordades när Cal Clutterbuck satte en puck i tom kasse i slutsekunderna – innebär att det blir ett nytt, direkt avgörande Game 7-drama i Verizon Center i Washington natten till tisdag.

– Det har vi varit med om förr, det är inget nytt, fortsätter ”Bäckis” med ett snett leende som indikerar att han önskar att han sluppit den gastkramande upplevelsen i år.

– Förhoppningsvis har vi lärt oss något av alla de matcherna och kan vinna den här. Det är såklart det enda som gäller.

Det onda blodet lär fortsätta koka oavsett vad som händer.

För det är framför allt två intryck som sitter kvar efter det som kan ha varit sista hockeydansen på Long Island.

”Är mycket känslor”

Trycket i hallen var chockerande – och stämningen på isen nästan hatisk. Det var bråk och tjafs precis hela tiden, inte minst efter slutsignalen – när både Nicklas Bäckström och Marcus Johansson gick varsin boxningsmatch.

– Vid det här laget, efter sex möten, tycker man inte direkt om motståndarna. Men så är det alltid i slutspel, det blir mycket känslor, konstaterar ”Bäckis”.

På måndag får han chansen att leva ut dem på nytt.

En sista gång, när allt ställs på sin spets – igen.

FAKTA

NY Islanders–Washington 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)

Åttondelsfinal 6 i bäst av 7

NY Islanders: Johan Tavares, Nikolaj Kulemin, Cal Clutterbuck. Målvakt: Jaroslav Halak 97,4 procent.

Washington: John Carlson. Målvakt: Braden Holtby 94,6 procent.

Publik: 16 170.

3–3 i matcher.