Finalen skakas – nya rasismanklagelser

Rasistiska uttalanden ska ha riktats mot Brice Massambas bror

Foto: TT
Brice Massamba motar Södertäljes Aaron Anderson under den 4:e finalmatchen i basketligan.
SPORTBLADET

Finalserien mellan Södertälje Kings och Uppsala Basket skakas återigen av rasismanklagelser.

Uppsala skickar nu ut ett pressmeddelande efter en incident under den fjärde finalen där vakter tvingades ingripa på läktaren.

– Det är otroligt tråkigt, det här behöver vi verkligen inte, säger klubbens ordförande Staffan Persson.

Efter den andra matchen i Täljehallen anklagade flera Uppsalaspelaren Södertäljes Aaron Anderson för att ha uttryck sig rasistiskt mot Brice Massamba. Anderson anmäldes av Uppsala och är under utredning.

Under den fjärde finalen i Fyrishov blev det grinigt både på planen och på läktaren. Det var i slutet av den tredje perioden som vakter fick gripa in efter att rasistiska uttalanden och gester ska ha riktats mot Massambas bror.

– Det har absolut inte varit mellan spelare. Det är en läktargrej. Det är otroligt tråkigt, det här behöver vi verkligen inte, säger Uppsalas ordförande Staffan Persson. 

”Är för jävligt”

Uppsala skickade efter matchen ut ett pressmeddelande där de skriver: ”Under en situation mellan två läktarsektioner i söndagens match i Fyrishov så yttrades rasistiska utrop och det gjordes gester som associeras med rasism. Detta har styrks genom flera vittnesmål och därför vill styrelsen i Uppsala Basket kraftigt ta avstånd från all form av rasism och betona att sådana åsikter inte har någonting att göra i idrotten i Sverige och framför allt inte basketen”.

Södertäljes ordförande Robert Andersson var på plats i Fyrishov.

– Om det här har hänt är det för jävligt och det kommer absolut inte att bara rinna förbi, för det här är inget vi accepterar, säger han.

Den femte finalen spelas i Täljehallen på onsdag, då har Södertälje chansen att säkra tredje raka guldet.

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM