Därför ledde debutanten som ingen kände till

1 av 2
SPORTBLADET

Kommentatorerna av Boston maraton var förvirrade under loppets fyra första minuter.

De hade ingen aning om vad den ledande doldisen hette.

Den 31-åriga amatören förklarar nu vem han är, och varför han satte av i vansinnig takt.

Boston maraton avgjordes för ett par dagar sen och favorittippade Lelia Desisa från Etiopien var överlägsen vinnare i herrklassen. Men under det långa och krävande loppet hann även en annan, betydligt mer anonym herre, göra avtryck.

31 år gamla amatören tillika debutanten Derek York fick en kanonstart och ledde det klassiska maraton-loppet under de första 1,6 kilometerna. Omringad av elitlöpare höll han ifrån de inledande minuterna.

”Kommer bära med mig”

Men efter fyra minuter och 38 sekunder var det över för amatören i grönt. Yorek drog ner betydligt på takten och tappade snabbt kontakten med tätgruppen.

– Det var något speciellt som jag kommer att bära med mig för alltid, säger han till Running World.

Så vad var det som fick en amatör att ta täten i början av ett långt maraton?

Jo, han visste att tätgruppen i loppet kontinuerligt blir visade i tv och ville dyka upp i rutan. Hemma satt nämligen Yoreks två döttrar, två respektive fem år gamla, och tittade på. Och visst fick de se pappa.

”Mitt sista maraton”

Han berättar själv att han var i usel form efter att ha ådragit sig en skada efter en cykelolycka som sedan hindrat honom från att träna. Under loppet passerades han av totalt 3 571 andra löpare. Han kämpade redan efter endast halva loppet, men där fick han också se sin mamma och syster, tårögda över att ha sett honom leda täten på en storbildsskärm tidigare under dagen.

– Jag visste att jag var tvungen att ta mig till mål när jag såg dem. Men det här var mitt första och sista maraton, säger Yorek.

Ett minst sagt minnesvärt maraton, dessutom.