Svensk man döms för matchfixning

Fick ett och ett halvt års fängelse vid Oslo Tingsrätt

Foto: Colourbox
Spelarna på bilden har inget med artikeln att göra.
SPORTBLADET

En 44-årig man har dömts till ett och ett halvt års fängelse för matchfixning i Norge, skriver Smålandsposten.

Han tvingas också betala tillbaka vinstsumman på 340 000 kronor.

Även tre spelare döms till fängelsestraff.

En stor matchfixningshärva har i dag nått vägs ände vid Oslo Tingsrätt. Det är matcher i norska division två, sommaren 2012, som har granskats och i dag fälldes både spelare i lagen och matchfixarna till fängelse.

Hårdast straff får en 44-årig man från Växjö som döms till ett och ett halvt års fängelse, skriver Smålandsposten. 44-åringen var hjärnan bakom erbjudandena till spelarna att påverka matchens utgång. Mannen vann 340 000 kronor på spelen som han nu också tvingas betala tillbaka.

Tre spelare döms till fängelse

En medhjälpare till svensken döms till fem dagars fängelse.

Men även tre spelare döms till fängelse, två till åtta månaders fängelse och en till sex månader. Ytterligare två spelare frikänns, skriver VG.

Domarna mot spelarna var betydligt kortare än vad åklagaren Asbjörg Lykkjen yrkat på. Hon hade yrkat på straff på över 2 års fängelse för alla spelarna, som längst två år och sex månader.

Matcherna det handlade om var Östsiden mot Follo och Frigg mot Asker i norska division två. I den första matchen tappade bortalaget 0-3 till 4-3 de sista 20 minuterna och fick sedan själva tips om att spelare i laget kunde vara inblandade i matchfixning, därför valde man också att anmäla saken till det norska fotbollsförbundet.