Hysén: Jag undrar fortfarande – var fan är alla andra?

Hysén: Det finns fler än mig – kom ut, vi måste jobba som ett lag

SPORTBLADET

Nu är det cirka fyra år sedan jag kom ut officiellt.

Det känns som det var i går.

Mina tankar sprider sig f­ortfarande i huvudet och jag ställer mig återigen frågan: ”Var fan är alla andra?”.

Omslaget till numret av Offside där Anton Hysén kom ut som homosexuell.

Vi bor i ett fantastiskt bra land, jag känner mig mer än välkommen i Fotbollssverige och är därför helt säker på att nästa manliga fotbollsspelare som väljer att vara öppen med sin läggning kommer att få det stöd som behövs. Jag har haft en helt fantastisk tid inom fotbollen med starkt stöd. Det kommer alltid att finnas någon som inte håller med mig och som har något emot det, men det är då vi alla måste jobba som ett lag – mot kränkningar.

Personligen fattar jag inte grejen. En spelare i laget som är gay – vem i helvete bryr sig om vad han gör vid sidan av planen?! Jag trodde fotboll handlade om det som händer på planen?

Visst, jag har all respekt för att man inte vill stå rakt ut i media och säga att man är gay, jag förstår om man vill ha sitt privatliv. Jag tycker bara att det är så jävla mycket skönare att vara öppen med att vara gay så att jag bara kan fokusera på fotbollen. Det är bara att köra sitt eget race, skita i vad andra tycker och prestera på planen.

Vi är här för att spela

Det jag tror stör mest är tankarna om att andra, större ligor inte skulle vilja ha en gay-spelare i sitt lag, att tränaren skulle frysa ut spelaren, att supportrar skulle kränka. Jag tänker på länder där homosexualitet inte är accepterat och där lagkamrater inte skulle stötta personen i fråga.

Jag tycker dock att allt det där är helt irrelevant!

Vi är här för att spela fotboll, inget annat. Vad ska en tränare som har problem med en homosexuell­ spelare säga om spelaren ständigt presterar? Och detsamma gäller supportrar, de sjunger ju alltid något för att störa oss fotbollsspelare så vem bryr sig?

Gå ut och lira!

Ingen grej att vara gay

Jag spelade i USA förra året och hamnade i South Carolina som är en av de mest konservativa staterna i hela USA. Jag hade skitkul, presterade och fick hur mycket stöd som helst. Stödet finns – och det kommer alltid att finnas. Det gav mig extremt mycket mer styrka med support från andra, men jag har min egen självsäkerhet som hjälper mig också.

Vi är alla här för att spela fotboll, inte för att döma andra.

Det borde inte vara en grej att vara gay.

Jag säger inte att det är lätt att komma ut, men det är så jävla värt och det känns jättebra att inte bära på något som tynger.

Nu undrar jag: Var är ­alla andra? Jag är säker på att det finns fler som mig där ute.

Vi måste jobba som ett lag för att få alla att känna sig välkomna.

Anton Hysén