Från socialt projekt – till möte med Elfsborg

Sufstars FC integrerar invandrare i samhället – med hjälp av fotbollen

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Sufstars FC har räddat ungdomar med invandrarbakgrund i stadsdelen ­Araby i Växjö från brottslig verksamhet och utanförskap.

Fotbollen har förenat dem och i dag spelar de för sin stolthet.

– Vi ska göra så gott vi kan, vi måste kunna vinna, säger sportchefen ­Mohamed Abdi Elmi inför cupmötet med Elfsborg.

Det började som ett ­integrationsprojekt 2004 i stadsdelen Araby. Ambitionen var att främja integrationen mellan svenskar och nyanlända somalier samt svenskar med somalisk bakgrund.

Gemenskap och respekt.

Men också kärleken till fotboll.

Verksamheten har vuxit och sedan 2011 är Sufstars en fotbollsklubb. Resan började i division sex, nu leder A-laget division fyra elit östra.

– Vi såg att ungdomarna ville och kunde. Vi började spela med ett lag i korpen, men våra ungdomar höll hög klass så vi registrerade oss för seriespel, berättar sportchefen Mohamed ­Abdi Elmi.

Klubben har intäkter som täcker omkring 30 procent av verksamheten, resterande pengar står föräldrar och bekanta till spelarna för.

’Alla är välkomna’

– Vi har inga sponsorer, ingenting. Och alla betalar inte medlemsavgifterna och så ska det vara. De som kan betala betalar. De som inte kan spelar ändå gratis, säger sportchefen som ­pekar på den sociala aspekten som klubben fyller:

– Vi har haft folk som känt utanförskap, som missbrukat och som inte velat gå i skolan. Men när de kommit till oss, känner de att ­alla är välkomna. Man orkar ­inte med skadegörelse när man sprungit hårt...

Föreningen är öppen för alla och det finns spelare med olika nationella bakgrunder.

Och spelare med ­helsvenskt påbrå?

– Nej, tyvärr men vi vill gärna ha helsvenska spelare, man kan utvecklas även om man spelar för oss.

Han beskriver lagets spel som anfallsinriktad kortpassningsfotboll.

Mittfältaren Habib Secka har varit med sedan starten. 

– Det känns skitbra att det går bra för laget. Det betyder mycket för människorna här i området, säger han till SVT.

Slog ut Öster

Laget slog ut Öster i Svenska cupen och får nu flytta in på Myresjö Arena för att möta allsvenska Elfsborg i dag.

En stor match som Elfsborg tar på fullaste allvar.

– Ett lag som vunnit i stort sett alla ­sina matcher i tre år och slagit ut Öster – vi är varnade, säger tränaren Magnus Haglund.

Hur går ni in till den här matchen?

– Vi satsar hårt på den här matchen. Vi vill vinna svenska cupen och för att göra det måste vi ta oss till gruppspel först.

Magnus Haglund har stor beundran för den insats klubben har gjort för unga fotbollsspelare i den hårt utsatta stadsdelen.

– Att ett projekt som inte är många år gammalt får ihop så hängivna killar som vill bli bra fotbollsspelare och sam­tidigt få en bra till­varo i Sverige är ­fantastiskt, säger han.