Kan stänga av ett helt land för dopning

Wada-chefen: ”Hade varit effektivt”

Friidrotten är en av den idrottsarenor som haft störst problem med dopning.
SPORTBLADET

Antidopningsbyrån Wada kan ha hittat ett nytt vapen mot dopningen.

De överväger nu ett förslag där hela länder stängs av, om de uppvisat för många dopningsfall.

– Kanske är det det som behövs, säger Wada-chefen Craig Reedle till CNN.

Den senaste tiden har problemen kring dopning varit ett hett samtalsämne. Detta sedan flera uppseendeväckande fakta avslöjats. Under den senaste veckan har 28 friidrottare från VM 2005 samt 2007 misstänkts för dopning medan OS-guldmedaljören på 1500 meter - Asli Cakir Alptekin - blivit avstängd i åtta år.

För ett par veckor sedan avslöjade dessutom en tysk dokumentär att flera medaljörer i friidrottsmästerskapen på 2000-talet med största sannolikhet varit dopade.

Även det internationella friidrottsförbundet (IAAF) är i blåsväder - detta sedan de förhindrat en publicering av en studie innan VM 2011 i Daegu, vilken visade på en utbredd dopning bland deltagarna.

”Varit effektivt”

För att få bukt med de stora problemen kommer Wada med ett radikalt förslag. Antidopningsbyrån funderar nämligen på att stänga av hela länder efter att en rad dopningsförseelser skett.

– Jag tror att det hade varit effektivt, säger Wada-chefen Craig Reedie i en intervju med CNN.

Att stänga av hela länder efter många dopningsförseelser har aldrig tidigare inträffat. Däremot har det förekommit att enstaka idrotter stängt av nationers aktiva från internationella tävlingar.

Just Wada meddelade för en dryg månad sedan att var tionde toppidrottare är dopad.

– Det är mycket mer än vi vill att det ska vara. Över tio procent, det är oroande eftersom de som fångas av systemet är betydligt lägre. Inte i alla sporter, men i vissa sporter, sa Wada:s David Howman till BBC.

För fram förslag

I intervjun med CNN säger Wada-chefen Craig Reedie att han väntar på en intern rapport innan han bestämmer sig för om det vore rätt att stänga av hela länder.

– Bara att det diskuteras kan hjälpa till. Det är ett väldigt, väldigt allvarligt straff eftersom det kan bli ett mycket trubbigt vapen. Kanske är det det som behövs, säger Reedle.

Wada kan inte själv besluta om dopningssanktioner utan bara föra fram förslag till exempelvis Internationella olympiska kommittén.

TT Robert Rosén