Holm stämmer bensinjätte

”De har använt mitt OS-guldhopp”

Foto: TT
Holm 2004 i OS.
SPORTBLADET

Bensinbolaget St1 använde en kopia på referatet från Stefan Holms guldhopp under OS 2004. Det har fått idrottsstjärnan att reagera. Holm har nu lämnat in en stämningsansökan mot bensinjätten och kräver 250 000 kronor i skadestånd.

– Det är uppenbart att de försöker sälja bensin på mitt OS-guldhopp, säger Stefan Holm till Sportbladet.

Foto: TT
Holm.

Som Expressen var först med att rapportera om stämmer nu Stefan Holm bensinbolaget St1 för den reklam som bensinbolaget hade i höstas.

Holm vann OS-guld i Aten 2004 – ett guld som refererades av radiokommentatorn Tommy Åström med stor enusiasm:

– Ja! Han klarar! Han klarar! Stefan Holm! Jag tror att det är ett OS-guld! Det är långt kvar, men det kan räcka, lät referatet från Åström i Radiosporten.

Användes i reklamjingel

En kopia på referatet från Åströms användes senare i St1:s reklamjingel, men då var höjdhopparens namn utbytt till "Stefan Wong".

Trots ett annat efternamn kände Stefan Holm igen referatet och reagerade.

– Jag blev lite förvånad när jag hörde reklamen, det var en vanlig träningskväll i Våxnäshallen när jag tänkte att de av någon anledning körde mitt OS-gulhopp på radion. Men det var det ju inte, utan en kopia, säger Holm.

Enligt Stefan Holm är reklamjingeln nästan identisk med referatet från hans hopp, frånsett ett ord här och där.

– Det var en slump att jag hörde reklamen. Men sedan har andra påpekat det och frågat vad jag fått betalt av St1, så jag hade nog upptäckt det förr eller senare ändå.

"Hade det varit den lokala kiosken hade det varit okej"

Stefan Holm frågade sin agent Daniel Wessfelt och managern Stina Funkche om de trodde att det var okej. De hörde i sin tur med advokaten Stefan Clemén som tyckte att det var värt att gå vidare.

Stefan Holm har nu lämnat in en officiell stämningsansökan till Solna tingsrätt.

– Jag tycker inte att det är okej. Ska de använda mitt livs största idrottsögonblick till att sälja bensin kan de i alla fall fråga först. Hade det varit den lokala kiosken som gjort det hade jag kunnat förstå. Men när det är ett så pass stort och internationellt företag är det mer tveksamt.

"Återstår att se hur det blir"

Holm kräver 250 000 kronor i skadestånd, men Erica Samuelsson, marknad- och informationschef på St1 är fåordnig:

– Jag kan bekräfta att det har lämnats in en stämningsansökan och att det är en process som pågår. Mer kan jag inte säga nu, för processen pågår. Det återstår att se hur det blir, säger hon till Expressen.