Här är Pistorius nya ”fängelse”

Lyxlivet väcker reaktioner: Är ett slottsfängelse

Foto: GETTY IMAGES
Här, i sin farbrors lyxhem i Waterkloof, en förort till Pretoria, kommer Pistorius få avtjäna resten av sitt straff.
SPORTBLADET

”Ett slottsfängelse”.

Så beskrivs Oscar Pistorius nya vardag när 29-åringen snart lämnar fängelset för husarrest.

En arrest som kommer spenderas i ett lyxhus med pool och privat gym.

I oktober fälldes Oscar Pistorius för vållande till annans död efter dödsskjutningen av flickvännen Reeva Steenkamp. Straffet blev fem års fängelse med möjlighet att vara ute efter en sjättedel av straffet.

Pool och privat gym

I juni beslutade Sydafrikas högsta domstol att det exakta datumet skulle bli den 21 augusti, alltså nu på fredag, men det beslutet har överklagats. Oavsett när sprintstjärnan släpps exakt så väntar nu vad som rent materiellt kan jämföras med ett lyxliv när hans fängelsestraff övergår i husarrest.

Pistorius kommer att få en villkorlig frigivning i husarrest – som han enligt Reuters kommer spendera i sin farbrors lyxhem i Waterkloof, en förort till Pretoria. Huset har över tolv sovrum, privat gym, pool samt en generöst tilltagen trädgård och ligger i ett av landets mest lyxiga bostadsområden.

En säkerhetsvakt från området beskriver för Reuters Pistorius nya vardag som ett ”slottsfängelse”. 29-åringen kommer att bära fotboja men har rätt att lämna huset för att arbeta, göra samhällstjänst och närvara vid viktiga familjehögtider. Pistorius har också rätt att träna men förväntas, enligt Reuters, inte återvända till elitidrotten.

”Många förstår inte”

Uppgifter om att 29-åringen fått fördelar i fängelset har tidigare upprört och nyheten om Pistorius nya vardag är kontroversiell men Jacques Sibomana, talesperson för organsationen NICRO som jobbar för att hjälpa före detta kriminellas återanpassning till samhället, menar att allmänheten inte kan förstå Pistorius situation.

– Många förstår inte den allvarliga påverkan fängelset kan ha på ditt liv och de prövningar du möter efteråt, oavsett var du bor. Det sociala stigma Oscar kommer mötas av kan vara väldigt traumatiskt. Straffet lever alltid kvar med dig, säger Sibomana.