Den italienska ligan på väg ut ur krisen

”För varje viktig spelare som kommer blir det en positiv dominoeffekt”

Foto: TT
Drömmen lever i Italien – drömmen att åter få se Zlatans fotbollskonst.
SPORTBLADET

De värsta nödåren är över.

När Serie A drar i gång igen är det efter den köpstarkaste transfer-sommaren på 14 år.

– För varje viktig spelare som kommer blir det en positiv dominoeffekt, säger Gazzetta dello Sports Marco Pasotto.

Spelarflykt och ekonomisk kris, i hela landet och i fotbollen. Det har varit svåra år för den italienska fotbollen. Men nu menar många att man är ute ur tunneln och kan börja gasa på Autostrada del Sole igen.

– Den här sommaren har det börjat snurra rejält med pengar på transfermarknaden på nytt, mer än på länge, säger Mirko Graziano.

Han är chef  på Gazzetta dello Sport för bevakningen av landets mest framgångsrika klubb, Juventus.

– Juve har gjort en bra transfermarknad men Roma ännu bättre i mina ögon, säger han.

En miljardkarusell

Enligt ESPN har de italienska klubbarna gjort av med motsvarande 4,3 miljarder kronor hittills i sommar. Inte sen 2001 har man spenderat så mycket.

– Fortfarande återstår en dryg vecka av transfer-fönstret, det kan fortfarande hända saker. Som i Milan-lägret där många fortfarande hoppas på Zlatan Ibrahimovic, säger Marco Pasotto.

Mirko Graziano menar att serie A är högintressant igen.

– Taktiskt sett har vår liga enligt mig alltid varit viktig, även under krisen. Kanske en av de tuffaste att spela i. Denna sommar har mer pengar börjat cirkulera

och flera stora spelare har kommit eller i alla fall flirtat med Italien.

Så helt klart går det åt rätt håll.

”Vore som Jesus”

Sex svenskar spelar kommande säsong i serie A. Och drömmen lever om en sjunde, om Zlatan Ibrahimovics återkomst till Italien.

– Det vore som om Jesus skulle komma tillbaka. Jag tror fortfarande att de finns en chans för Ibra, att det kan hända de sista dagarna,

säger Enrico Curro’ på La Repubblica, Italiens största dagstidning.

Han håller dock inte med om att Serie A är tillbaka på gamla dagars nivå.

– Nej, därför att de största spelarna kommer inte hit nu. Lagen spenderar lite mer. Men vi får inte Cristiano Ronaldo, bara Luiz Adriano. Om Zlatan kom tillbaka, då vore det annorlunda.

Gazzettans Marco Pasotto instämmer.

 – Vår fotboll har inte återhämtat sig fullt ut. Vi är bara på god väg. Vissa klubbpresidenter gör av med mer pengar igen. Men om du tittar ser du att det mest är klubbar som kan luta sig tillbaka på utländskt kapital.

– Men alla pengar är viktiga för det innebär att toppspelare kan börja komma hit igen. Och för varje spelare som kommer vill andra komma, det blir en positiv dominoeffekt.

FAKTA

Så spelas premiärhelgen

I dag: Verona–Roma, Lazio–Bologna.

I morgon: Juventus–Udinese, Fiorentina–Milan, Sampdoria–Carpi, Inter–Atalanta, Sassuolo–Napoli, Empoli–Chievo, Palermo–Genoa, Frosinone–Torino.

ARTIKELN HANDLAR OM