Nej till rekordlång allsvenska 2016

AVSLÖJAR : Klubbarna föredrar spel under OS

Foto: TT
SPORTBLADET

Det kommer med stor sannolikhet bli spel i allsvenskan mitt under OS nästa sommar.

En majoritet av klubbarna står bakom ett sådant beslut just nu.

Alternativet är en allsvensk säsong med spel från början av mars in i december 2016.

I onsdags hade Föreningen Svensk Elitfotboll, Sef, medlemsmöte i Stockholm (samtliga klubbar i allsvenskan och superettan).

Ett av diskussionsämnena: hur man ska få en hållbar planering och allsvensk säsong 2016 när Sverige är klart för OS-fotbollen i Rio de Janeiro och troligen även går till EM-slutspelet i Frankrike.

Två huvudalternativ

Två än så länge högst preliminära alternativ har diskuterats:

Längre uppehåll för allsvenskan för EM (pågår 10 juni-10 juli) och uppehåll för OS (pågår 5-21 augusti). Det skulle innebära allsvenskt spel från början av mars till och med december.

Längre uppehåll enbart för EM. Skulle innebära allsvenskt spel från månadsskiftet mars/april till oktober/november, alltså ungefär som i år.

Enligt Sportbladets uppgifter ställde en majoritet av klubbarna sig bakom det senare alternativet.

– Det stämmer att en majoritet kom fram till att vi ska spela under OS samtidigt som klubbarna är villiga att tänka om – om det går att hitta bra lösningar, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Kan tappa spelare till OS

Men just nu är klubbarna ovilliga till tanken på en rekordlång allsvenska från mars till december.

– Det handlar om arenatillgången som kan bli problematisk, krockar mot ishockeysäsongen där polisen kommer ha synpunkter, arenor som inte förberedda för spel så sent på året och så vidare, säger Enquist.

Men allsvenskt spel under OS kan också innebära att allsvenska klubbar blir av med nyckelspelare som åker till Brasilien för att delta i olympiska spelen.

I Danmark, som också kvalificerat sig för OS, diskuteras det därför enligt Ekstrabladet att klubbarna maximalt ska behöva släppa en spelare per klubb till OS-laget.

Väntar på Uefabesked

För att krångla till det ytterligare väntar de som lägger spelscheman inom svensk fotboll på besked från Uefa vilka datum kvalomgångarna till Champions League och Europa League ska spelas nästa sommar.

Sannolikt senareläggs de kvalomgångarna till senare under sommaren eftersom EM pågår till 10 juli...

– Stalltipset just nu är att det blir allsvenskt spel under OS. Det är nog det som är mest praktiskt möjligt. Det stora problemet är den internationella matchkalendern. Den är redan överfull och gör det så komplext att försöka lägga en planering, säger Enquist.

– Det är lite trist att våra inhemska serier ska riskera ta skada av att våra landslag har framgångar, vi vill ju att de skall lyckas. Vi måste försöka se till att våra elitklubbar också får en vettig planering och spelordning. Utan en fungerande elitfotboll kommer inga nya talanger fram, säger Enquist.

FAKTA

Datumen att hålla ordning på 2016

21-29 mars: Landskampsdatum

30 maj-7 juni: Landskampsdatum

10 juni-10 juli: EM i Frankrike (herrar)

3-20 augusti: OS, fotboll, herrar och damer.

29 augusti-6 september: Landskampsdatum (VM-kval)

3-11 oktober: Landskampsdatum (VM-kval)

7-15 november: Landskampsdatum (VM-kval)