Två år efter dödskraschen – svenskbåten slog runt

Dramatisk inledning när seglingens världselit gör upp på svenskt vatten

SPORTBLADET

Uppvärmningen för fartmonstret Artemis kunde ha slutat med katastrof – igen.

Svenskbåten kapsejsade under fredagens testsegling i Göteborg.

– Det kunde ha gått illa, säger tävlingsläkaren Johan Ullman till Göteborgs-Posten.

Foto: TT

Med tanke på den tragiska dödsolyckan i San Francisco för drygt två år sedan, där britten Andrew Simpson fastnade under Artemis i tio minuter och drunknade, var det många som höll andan när olyckan var framme igen för svenskbåten under fredagens testsegling på vattnen i Göteborg.

– Vi  skulle göra ett par flygande testvändningar. Banan var så kort och vi fick inte kontroll på båten. När vi försökte vända tillbaka så välte vi. Det gick ganska långsamt och vi fick upp båten igen efter ett par minuter. Ingen skadade sig men vingen måste repareras till seglingarna i morgon, sa skepparen Nathan Outtridge efter testseglingen.

Båten fick bogseras i land med utslagen elektronik och skador på vingen men inga i besättningen skadades.

Seglingens formel 1

Svenskbåten Artemis är, om den hinner repareras, en av sex superkattor på startlinjen i den andra deltävlingen inför finalen i America’s Cup som avgörs i Bermuda 2017. America's Cup är seglingens Formel 1.

 – Det känns grymt kul att vara i Sverige, säger hemmalagets Artemis Racings brittiska taktiker Iain Percy. Vi tränade i Stockholm för två veckor sedan och fick ett otroligt mottagande från folket.

”Vi ska göra allt”

OS-guldmedaljören Fredrik Lööf skulle vara en av svenskarna ombord. Men han kan på grund av en axelskada inte vara med på Artemis Racing i Göteborg. Han tar istället rollen som lagets coach medan nyförvärvet Kalle Thorlén tar hans plats ombord.

– Att segla med Artemis Racing ska bli väldigt häftigt och dessutom inför en storpublik, säger Thorlén. Vi har ju hemmaplan och vi ska göra allt för att få ett bra resultat.

Kampen om att få utmana de regerande mästarna Oracle Team USA om seglingsvärldens mest prestigefulla buckla inleddes i Portsmouth för en månad sedan. Svenskbåtens insats var en besvikelse med en sistaplacering efter att delar av båten gått sönder. På lördag klockan 13.00 går startskottet för den första av totalt fyra seglingar.

Fotnot: TV12 sänder tävlingarna med start 12.30

FAKTA

I Louis Vuitton America’s Cup World Series seglar lagen med AC45:or, 45 fot långa katamaraner. I serien samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket team som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs på Bermuda samma år.

Poängtabell Americas Cup World Series:

1. Land Rover BAR (Storbritannien) – 19p

2. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 18p

3. ORACLE TEAM USA (USA) – 16p

4. Groupama Team France (Frankrike) – 13p

5. Softbank Team Japan (Japan) – 13p

6. Artemis Racing (Sverige) – 11p

Program:

Program för Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg:


Lördag 29/8 13.00 - 14.30 – Race 1 & 2 


Söndag 30/8 13.00 - 14.30 – Race 3 & 4 (dubbla poäng)

ARTIKELN HANDLAR OM