"Lärt oss att man inte ska segla på stenar"

1 av 3
Svenskbåten Artemis fick en klar ledning i första seglingens start.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Spik i första och ner i källaren i sista. Det blev resultatet för svenskbåten Artemis på sista dagens förtävlingar inför Americas Cup 2017 på vattnet utanför Göteborg. 

– Det är så enkelt när man leder från start och kan öka ledningen på första delsträckan. Sedan är det bara att bevaka de andra och hoppas att inte vinden ändrar sig, sa en glad Kalle Thorlén vid mixed zonen efter dagens seglingar.

Men mungiporna åkte betänkligt ner när han fick frågan om varför de kom sist i andra seglingen. 

 – Hupp, det var ett missförstånd ombord, som delvis jag förorsakade. Vi låg bra till i starten i början, men när vi skulle hissa startseglet, en Code zero, så funkade det inte riktigt. På ett sånt misstag tappar man två – tre sekunder och då är det kört, sa Kalle.

Nya zeeländsk seger

Nathan Outtridge, skeppare ombord på Artemis, är nöjd med det de presterat i Göteborg trots sistaplatsen i slutet.

– Vi har lärt oss mycket under de här dagarna. Hur man ska segla optimalt på en väldigt liten bana och dessutom att det finns stenar i vattnet som man helst inte ska segla på, säger Nathan och skrattar.

Båtarna är 45-fot långa katamaraner. Verkligen high-tech. I stället för ett segel har de en flygplansvinge. Med böjda kölar som hissas ner under båten lyfter de ur vattnet och flyger en meter ovanför vattenytan. Tekniken är ny och ingen besättning har ännu lärt sig den nya tekniken – därav många omkastningar i resultatlistan. 

Hittills har den amerikanska båten Oracle, regerande America's Cup-innehavare, legat steget före de andra båtarna. I dag fick de dock se sig slagna av det nya zeeländska teamet som tog hem totalsegern i Göteborg. 

Nästa deltävling går i Bermuda i oktober.

FAKTA

Slutresultat i Göteborg:

1. Emirates Team New Zealand 54 p

2. Oracle Team USA, 48 p

3 Land Rover BAR, England 46 p

4 SoftBank Team, Japan 43 p

Artemis Racing, Sverige, 42 p

6 Groupama Team France 37 p

Sportbladet