Samlat in 190 000 till flyktingkatastrofen

Foto: Foto: TT
MFF-familjen samlar in pengar till flyktingkatastrofen
SPORTBLADET

Idrottsrörelsen mobiliserar vidare för bidra med hjälp till flyktingkatastrofens offer. MFF-supportrar har på mindre än två dygn samlat in drygt 190 000 kronor.

– Det är jätteroligt, det känns viktigt, säger MFF Supports ordförande Magnus Ericsson.

Bilderna av döda barn, lidande föräldrar och överfulla tåg med flyktingar fast i Ungern har fått hela Sverige att engagera sig i insamlingar till förmån för krigets offer i Syrien.

Och idrottsrörelsen har engagerat sig på bred front. Redan innan bilden på 3-årige Alan publicerades sjösatte Norrköpings fans, Peking Ultras, för att samla in pengar så att personer på ett lokalt flytkingboende kunde gå på lagets matcher. I går berättade AIK om hur man i samarbete med Solna Stad och gymnasium ska hjälpa till i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

”Kan inte värja sig”

I går satte även MFF:s supportrar igång en insamling tillsammans med Unicef – och vilja att skänka är stor. På mindre än ett dygn hade MFF-familjen samlat in 140 000 kronor och när klockan slagit lördag var insamlingen uppe i över 190 000 kronor.

– Det är inget man kan värja sig emot, det tar så hårt och man vill bara hjälpa till, säger MFF-supports ordförande Magnus Ericsson.

Det är första gången MFF-support är med och driver en sådan här insamling till en större global händelse och Ericsson är imponerad av uppslutningen:

– I går var jag lite överraskad att det tog sådan fart. Men samtidigt inser nog alla att man borde kunna skänka lite pengar. Vi har mycket kraft när vi når ut och det är ett stort intresse kring MFF och fotbollen nu.

”Lägger sjuka pengar på supporterskapet”

Det händer mycket kring MFF nu med Champions League och guldstrid, är det lättare eller svårare att mobilisera då?

– Jag tror det är lättare, man får ett annat ekonomiskt perspektiv. Jag tänkte så: "ska jag åka till Paris en dag och se Malmö spela så kan jag lika gärna skänka några tusen". De som åker mycket lägger sjuka pengar på att följa MFF och då tänker man att de borde kunna stötta det här i stället eller lägga ytterligare lite pengar som något som är så viktigt.

Om man spetsar till det, ser du hellre att folk offrar en bortaresa för att skänka pengar till er insamling?

– Det är upp till var och en, men helt klart ser man en koppling nu. Pengar är pengar, men vi styr inte någon. Folk får känna själva.

Här kan du stötta MFF-familjens insamling!

Agerar din klubb eller supporterförening för att hjälpa flyktingkatastrofens offer, hör av dig till [email protected] så lägger vi till er klubb i listan nedan! Hör även av er med ert initiativ till [email protected] så läggs den ut på på vår interaktiva karta.

FAKTA

Idrottens insatser för den pågående flyktingkatastrofen:

AIK: Tillsammans med Solna Stad och Solna Gymnasium ska AIK hjälpa till att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Bajen Fans: Har under året erbjudit flera ensamkommande flyktingar biljetter till klubbens matcher. Skriver att de nu söker ett djupare samarbete med någon "ideell aktör inom området".

Bromma support: I samarbete med Unicef samlar Bromma support pengar Unicefs katastrofhjälp.

Brynäs: Under devisen "Det här handlar inte om hockey" och i samarbete med Unicef samlar Brynäs in pengar till krigets flyktingar.

Djurgården Fotboll: Världens barn får plats på DIF:s tröjor för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling. Målet är att samla in 400 000 kronor.

Dösjöbro IF: Skånska fotbollslaget Dösjöbro mötte under kvällen Bjärred. Intäkterna för inträde uppgick till 5600 kronor – och allt skänktes oavkortat till välgörenhet.

Edsbyn Red Farmers: Bandyklubbens supportrar skänker pengar baserat på medlemsantal och uppmanar medlemmar att skänka mer.

Gais: Gais uppmanar på sin hemsida medlemmar att skänka pengar till Sverige för UNHCR.

Gripen Trollhättan: Alla spelare i bandyklubbens A-lag kommer skänka pengar till UNHCR som är på plats i Grekland. Tränaren Magnus Nordin berättar mer om initiativet på Instagram.

Guliganerna: Elfsborgs supporterklubb har sedan i våras haft ett fadderprojekt, "Lika olika”, med Borås stad där man samlat in pengar till säsongsbiljetter för flyktingar som ett integrationsprojekt. Nu samlar de även i till den akuta situationen i samband med Unicef här!

Fagersta Södra IK: Division 4-laget Fagersta skänker hela entrékassan från nästa hemmamatch, 12 september, till Unicef.

FC Härlanda: Division sex-klubben från Göteborg samlar dels in pengar internt men utmanar också andra klubbar i området att samla in pengar. Två lag, Hönö IS och Pushers BK, har redan antagit utmaningen. Läs mer om initiativet här!

Harg-Östhammar FF: Division fem-klubben från Uppland har sedan i början av sommaren hjälpt ensamkommande flyktingarbarn från en närliggande flyktingförläggning att få spela fotboll i föreningens regi.

HC Dalen: På initiativ av lagkaptenen David Fredriksson skänker spelare och styrelse i innebandyklubben pengar till katastrofhjälp. Insamlingen görs i samarbete med Unicef här!

HIF:s supportergrupp Kärnan:

Helsingborgs supportergrupp Kärnan har precis som Blåvitt och MFF m.fl. en insamling i samarbete med Unicef.

Kalmar FF: KFF har även de en insamling i samarbete med Unicef.

Korpen Innebandy: I Jönköping har Korpen-laget Ajjemenninge utmanat alla sina seriekollegor att skänka minst 200 kronor var till välgörande ändamål.

Liverpool Sverige: Svenska Liverpoolsupportrar samlar även de in pengar i samarbete med Unicef under parollen "Barn ska inte vandra ensamma". Här hittar ni den!

Peking Ultras: Har redan inlett samarbete med ett lokalt flyktingboende för att integrera flyktingar i samhället genom fotbollen.

MFF-familjen: MFF-supportrar har på mindre än ett dygn samlat ihop 140 000 kronor i samarbete med Unicef.

Morlanda Goif: Klubben från Orust fyller 70 år i helgen och firar det med en jubileumsdag. Alla intäkter från evenemanget går oavkortat till Unicef. Läs mer om det och klubbens arbete med ett lokalt flyktingboende här!

FC Rosengård: "Malmö är en stad i världen. Vi är stolta över alla olika nationaliteter som finns hos oss". Så börjar Rosengårds insamling till Unicef. Här hittar du den!

Sandvikens IF: I samarbete med Svenska kyrkan görs insatser som skänker mat, vatten och tält till människor på flykt.

Stall Kolgjini: Under fredagskvällen inleddes hästauktionen Kolgjini Sales och stjärnkuskens stall har bestämt sig för att skänka 1 procent av den totala omsättningen till FN:s insamling för flyktingkatastrofen.

Uppdatering: Totalt samlade man in 180 000 kronor, skriver Kolgjini på Twitter.

Skellefteå AIK/North Power: Skellefteå AIK:s supporterförening North Power skänker 5000 kronor till Radiohjälpen och uppmanar lagets fans att skänka mer här!

Spöland Vännäs IF: Alla intäkter från dagens matcher på Vännäs IP, damer div två och herrar div tre, kommer skänkas till Unicef.

Stenungsunds IF: Skänker 15 procent av intäkterna från sponsordag senare i månaden till fond för ensamkommande flyktingbarn. Skänker även kläder till den lokala flyktingförläggningen.

Sveakurd FC: Ett nystartat division sju-lag i Göteborg som jobbat mycket med aktiviteter för ensamkommande och andra flyktingar från Syrien. Alla caféintäkter från höstens matcher går också rakt till välgörenhet precis som intäkterna av en loppis.

Utsikten: I samband med superettanlagets match mot Sirius i helgen bjöd man in ett lag med ensamkommande flyktingbarn att möta ett lag med lokala kändisar. Matchen dömdes av Anders Svensson. Läs mer här!

We Are United: Manchester Uniteds svenska supporterklubb har även de startat en insamling i samarbete med Unicef. Den hittar du här!

Åtvidabergs FF: Klubben skänker 300kr per "all star-tröja" som säljs i klubbens shop under september till Rädda Barnen.

Änglarna Supportergrupp: IFK Göteborgs-supportrarna gör som MFF och startar insamling med Unicef. Insamlingen hittar du här!

Örebro Hockey: I samband med träningsmatchen mot Vita Hästen så samlar ÖHK och Svenska kyrkan in pengar. Vid entrén kan alla välja att skänka pengar i stället för att betala inträde.

Örebro SK: ÖSK fotboll inledde ett samarbete med Världens barn i förra veckan. På kort sikt kommer spelare i laget finnas med och samla in pengar på stan för Världens barns räkning samt att klubben kommer ha olika insamlingar i samband med lagens hemmamatcher i höst.

Örgryte: Kommer i samband med matchen mot Höllviken samla in kläder och pengar som i sedan ska fraktas till den grekiska ön Lesbos i samarbete med den ideella hjälpinsatsen "Vi gör vad vi kan".

P18 IK: Visby-laget skänkte hela inträder från dagens match till Rädda Barnen.

SÅ KAN DU HJÄLPA

Skänk pengar:

255 kronor kan rädda liv. Ett nödpaket från Sverige för UNHCR innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor.

Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se.

Du kan även ge via plusgiro 90 01 64-5  eller bankgiro 900 1645. Märk inbetalningen HAV.

Röda Korsets nödhjälp består bland annat av sjukvård, mat, vatten, hygienartiklar, filtar, psykosocialt stöd och familjeåterförening. Ditt bidrag går också till att återuppbygga konfliktdrabbade länder.

Sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofinsatser.

Det går också att swisha valfritt belopp till 123 000 46 63 eller ge ditt stöd på www.redcross.se.

Rädda Barnen gör insatser för barn på flykt hela vägen från flyktinglägret till ett mottagande i Sverige. Sms:a Katastrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor.

Du kan ge valfri summa till plusgiro 90 2003-3 eller bankgiro 902-0033.

UNICEF ser till att barnen och deras familjer får stöd och hjälp i de krigshärjade länderna, i flyktinglägren och på flyktvägen. Skänk en gåva till Unicefs arbete för barn på flykt på Unicef.se eller ge 100 kronor genom att sms:a LIV till 72900. Bankgiro: 902-0017, märk ”flykt”.

Radiohjälpen har ett antal partnerorganisationer som arbetar både med hjälp på plats och med att hjälpa dem som måste lämna sina hem. Skänk en gåva genom att swisha valfritt belopp till 9019506, skriv FLYKT som meddelande. Postgiro 90 1950-6 eller bankgiro 901-9506, märk inbetalningen FLYKT.

Läkare utan gränser är på plats för människor på flykt. Månadsgivare gör det möjligt för organisationen att snabbt vara där det behövs.

Sms:a MÅNAD till 72979 och skänk 50 kr varje månad.

Källor: UNHCR, Röda Korset, Rädda Barnen, Radiohjälpen

Bli volontär i Sverige:

Anmäl dig som volontär till exempelvis Röda korset, Volontärbyrån eller någon annan frivilligorganisation, och hjälp nyanlända att komma in i svenska samhället.

Bli kontaktfamilj eller familjehem för ensamkommande barn. Kontakta din kommun och fråga vad de behöver hjälp med. Här hittar du info om hur du gör i Malmö, Solna, Nacka, Kungsbacka, Göteborg och Sundsvall.

ARTIKELN HANDLAR OM