Pistorius dom ändras – skyldig till mord

Högsta domstolen kritiserade tidigare domaren

1 av 8
SPORTBLADET

Åklagaren ville se Oscar Pistorius fälld för mord och överklagade till högsta domstolen.

I dag meddelades att åklagarsidan får rätt.

Det var i februari 2013 som Oscar Pistorius sköt och dödade sin flickvän Reeva Steenkamp genom en badrumsdörr i sitt hem. Efter en utdragen rättegång fälldes sprintstjärnan blott för vållande till annans död och dömdes till fem års fängelse. Efter gott uppträdande släpptes han i oktober ur fängelset efter endast tio månader för att avtjäna resten av straffet i husarrest.

”Måste ha förutsett”

Den sydafrikanska åklagaren var inte nöjd med domen och överklagade till högsta domstolen för att söka en eventuell morddom mot Pistorius – och i dag togs fallet upp hos domare Eric Leach.

Domare Leach gav åklagarsidan rätt på flera punkter och riktade hård kritik mot den ursprungliga domaren, Matilda Masipa.

– Han (Pistorius reds anm.) måste ha förutsett, och borde ha förutsett, att död skulle inträffa genom att skjuta skotten in i ett så pass litet utrymme. Han borde inte ha fällts för vållande till annans död, utan i stället för mord, säger domare Leach.

Enligt Sky News kommer Pistorius att tillbringa jul och nyår i husarrest innan han återvänder till fängelse. Minimistraffet som väntar är enligt Sky News mellan 15 och 20 års fängelse. Det kommer att fastställas i tingsrätten i Pretoria inom de kommande veckorna.

Hans sista utväg är enligt Sky News att överklaga till landets konstitutionella domstol.

FAKTA

Detta har hänt

14 februari 2013: Grips

Reeva Steenkamp skjuts till döds i Oscar Pistorius villa i Pretoria under natten till Alla hjärtans dag. Hon befinner sig bakom en låst toalettdörr och träffas av ett flertal skott skjutna genom dörren. Pistorius grips, misstänkt för mord.

15 februari 2013: Anklagas för mord

Oscar Pistorius första dag i rätten. Han bryter ut i tårar och skrik när domaren förkunnar att han anklagas för mord. En samlad Pistorius-familj bestrider anklagelserna mot sprint-stjärnan i ett pressmeddelande.

18 februari 2013: Mamman talar ut

Reeva Steenkamps mor talar ut som sin ”fruktansvärda sorg” över att ha förlorat dottern. ”Hon älskade som ingen annan. Den vackraste människan som någonsin levt är borta. Allt vi vill ha är svar. Svar på varför vår underbara dotter behövde dö på det här sättet”, säger June Steenkamp.

19 februari 2013: I rätten

Första dagen av borgensförhandlingarna. Pistorius förnekar att han mördat Reeva och menar att han misstagit henne för en inbrottstjuv. Åklagar-teamet, lett av Gerrie Nel, förklarar att man kommer att söka åtal för överlagt mord. Vidare menar man att Pistorius tagit på sig sina benproteser innan dödsskjutningen, och att det gör skjutningen till ett överlagt mord. Att fällas för överlagt mord innebär en dom på minst 25 års fängelse i Sydafrika. Samtidigt som borgensförhandlingarna i Pretoria pågår begravs Reeva Steenkamp i hemstaden Port Elizabeth.

20 februari 2013: Rätten dag 2

Andra dagens borgensförhandlingar. Polisens utredningsledare Hilton Botha vittnar i rätten. ”Ett av våra vittnen hörde ett bråk”. Åklagar-teamet menar att skotthålen i dörren visar på en projektilbana som innebär att Pistorius måste ha haft benproteserna på sig. Pistorius försvarsadvokat Barry Roux motsätter sig brotts-rubriceringen överlagt mord.

21 februari 2013: Rätten dag 3

Tredje dagens borgensförhandlingar. Försvaret går till angrepp mot polisens utredningsarbete och utredningsledare Hilton Botha. Senare samma dag plockas Botha bort från fallet då det framkommer att han själv är anklagad för sju mordförsök. Vineshkumar Moonoo ersätter. Nike bryter sitt sponsoravtal med Pistorius.

22 februari 2013: Åtalas

Efter utdragna borgensförhandlingar med mycket förseningar fattar domstolen sitt beslut under den fjärde dagen. Åtalet står fast vid överlagt mord, men trots det beviljas Pistorius borgen. Han lämnar över sitt pass och samtliga vapen i sin ägo. Åklagare och försvar är överens om att rättegången kommer att dröja ”många månader”. Han ska infinna sig i rätten igen den 4 juni.

3 mars 2013: Henke om vapen

Oscar Pistorius far, Henke Pistorius, uttalar sig tvivelaktigt när han försvarar sin son. Henke menar att vita sydafrikaner behöver vapen i hemmet som följd av den ”inbrottsvåg som råder i landet”.

28 mars 2013: Får resa ut

De ursprungliga, hårda, borgensvillkoren mildras när domstolen ger Pistorius tillstånd att resa utomlands så att han i teorin skulle kunna tävla.

14 april 2013: Syns på krogen

Sydafrikansk media rapporterar att Pistorius setts ute på krogen, festandes.

4 juni 2013: I rätten igen

Pistorius tillbaka i rätten under ett par minuter. Datum för rättegången skjuts upp på obestämd tid då polisen meddelar att man behöver mer tid för utredningen.

28 juni 2013: Tränar igen

Pistorius återvänder till träning. Hans tränare bekräftar att sprint-stjärnan är tillbaka i träning men betonar att ”det kommer dröja” innan han tävlar igen.

19 augusti 2013: Rätten dag 2

Pistorius tillbaka i rätten. Han åtalas formellt för överlagt mord och rättegångsdatum sätts till den 3 mars 2014. Hade Reeva varit vid liv hade hon fyllt 30 år denna dag.

3 mars 2014: Rättegången inleds

Vad som skulle bli en långdragen rättegång inleds. 37 vittnen hörs innan Pistorius beordras att genomgå en en månad lång sinnesundersökning den 20 maj. Man kommer fram till att han inte lider av någon mental sjukdom.

12 september 2014: Fälls

Pistorius frias från åtalspunkten om överlagt mord men fälls för den mindre åtalspunkten Culpable homicide, något som närmast motsvarar vållande till annans död i svensk lag. Han fälls även för ett mindre vapenbrott efter att ha skjutit ett vådaskott på en restaurang.

19 oktober 2015: Släpps villkorligt

Pistorius släpps ur fängelset för att tillbringa återstoden av straffet i husarrest i sitt hem. Förre friidrottstjärnan eskorterades ut ur fängelset vid åttatiden på kvällen enligt lokala medier.

3 december 2015: Högsta domstolen skärper straffet

På förmiddagen meddelar domaren Eric Leach att åklagarens överklagan får bifall och att Pistorius dom skärps till skyldig till mord. Han får nu återvända till fängelset efter att först ha fått fira jul kvar i husarrest. Straffet meddelas senare, men han riskerar nu mellan 15 och 20 år.