Pitkämäki nobbad av presidenten

Ingen festinbjudan från Niinistö

1 av 2
Tero Pitkämäki.
SPORTBLADET

Han var ende nordbo att ta medalj i friidrotts-VM och den förste finländare att vinna Diamond League.

Men spjutfantomen Tero Pitkämäki nobbas av presidenten Sauli Niinistö när Finland firar sin självständighetsdag den 6 december.

– Nog är vi förvånade, säger Pitkämäkis manager Tero Heiska till Ilta-Sanomat.

Tero Heiska blev så paff över att hans adept inte fick någon inbjudan till palatset, där Finlands självständighetsdag som brukligt firas den 6 december, att han ringde upp presidentkansliet.

– Nog är vi förvånade både kastar-Tero och manager-Tero. Jag ringde och undrade om de kanske tappat bort inbjudan. Men så var det inte, säger Heiska till Ilta-Sanomat.

”Inte opartiskt"

Spjutkastaren Tero Pitkämäki, 32, var ende nordbo att ta medalj (brons) i friidrotts-VM i Peking i somras och blev också historisk när han som förste finländare någonsin totalvann en Diamond League-gren.

– Det är i alla fall inte opartiskt eftersom Kaisa Mäkäräinen fick en inbjudan med liknande merit, alltså ett VM-brons. Visst har något motsvarande som Teros prestationer oftast lätt räckt, säger Heiska med en suck.

Finland fyller 98 år

Skidskytten Mäkäräinen har tackat nej till festen då hon ska tävla i världscupen i Östersund den närmaste veckan.

Finland förklarade sig självständigt från Ryssland den 6 december 1917 och fyller således 98 år som nation. Varje år hålls en stor fest i presidentpalatset dit bland annat kända finländare inom kultur och idrott, krigsveteraner och makteliten bjuds in.