Efter tårarna – här vinner Hansson brons

Foto: TT
Louise Hansson med bronsmedaljen.
SPORTBLADET

NETANYA, Israel. Efter misslyckandet på 100 meter medley grät Louise Hansson.

Ett dygn senare står 19-åringen på kortbane-EM:s prispall med karriärens första individuella medalj om halsen.

– Det är en lättnad. Självförtroendet kommer tillbaka nu, säger hon.

Louise Hansson kom femma på 100 meter medley i fredags. Hade hon simmat i närheten av sitt personliga rekord hade det räckt till medalj, men 59.60 var mer än en halvsekund för långsamt.

Efteråt grät 19-åringen av besvikelse. Hon hade hoppats på så mycket mer.

Vi hoppar fram ett dygn. Louise Hansson kommer gående i den mixade solen och strålar som den israeliska solen. Hon har kommit trea på 200 meter medley och vunnit karriärens första individuella medalj.

Du ser glad ut.

– Det ska man väl vara? Jag gick in med inställningen att göra mitt eget lopp. Jag kollade i stort sett inte på var jag låg i fältet utan körde mitt. I sista vändningen såg jag att jag låg väldigt bra till.

Hur kändes det då?

– Det var kul. Då får men extra krafter.

"Vända till positivt"

Hansson ser gårdagens tårar som ett tecken på att hon tar allvarligt på sina prestationer. Men sällan har hon varit så besviken som hon var över femteplatsen.

– Det var tuffare än det brukar vara. Jag var väldigt besviken i går. Man har satt hög press på sig själv och man vill väldigt mycket så när man inte lever upp till det är det klart att man blir besviken. Men man måste försöka släppa det. Jag lyckades med det.

Hur var det att komma till hotellet i går kväll?

– Att släppa ett dåligt lopp brukar jag vara duktig på, men jag brukar också vara ledsen när det inte går som jag hoppats. Det tycker jag att man ska vara. Det visar bara att man vill. Man får titta igenom och se vad som gick fel och kan gå bättre och hur man ska vända det till något positivt.

Du såg loppet och sedan var det borta när du gick och la dig?

– Ja. Eller jag försökte i alla fall.

Louise säger att hon drog en lärdom av 100-metersloppet som hon hade med sig till medaljloppet.

– Det var mer inställningen att inte gå in med den pressen på mig själv. Jag gör det här för att det är roligt. Då ska jag njuta när jag väl simmar, säger hon.

Sjöström sänkte sig en sekund

Louise Hansson simmade sig till finalen på 100 meter fjäril. Till den tog sig också Sarah Sjöström som sänkte sin tid mellan försök och semi med en sekund och vann storstilat på 55.65. Tiden är 83 hundradelar bättre än tyskan Alexandra Wenk som var näst snabbast och pekar mot att Sverige har en ny medalj att kamma hem i finalen som går i morgon klockan 16.58.