Pistorius beviljas borgen – och överklagar

1 av 8
SPORTBLADET

Oscar Pistorius beviljas borgen medan han väntar på nytt straff efter förra veckans morddom.

Det stod klart när sprintstjärnan var tillbaka i rätten i dag.

Hans försvarsadvokat Barry Roux meddelar också att man kommer att överklaga domen till landets konstitutionella domstol.

Det var i februari 2013 som Oscar Pistorius sköt och dödade sin flickvän Reeva Steenkamp genom en badrumsdörr i sitt hem. Efter en utdragen rättegång fälldes sprintstjärnan blott för vållande till annans död och dömdes till fem års fängelse. Efter gott uppträdande släpptes han i oktober ur fängelset efter bara tio månader för att avtjäna resten av straffet i husarrest.

Den sydafrikanska åklagaren var inte nöjd med domen och överklagade till högsta domstolen för att söka en eventuell morddom mot Pistorius – och i förra veckan togs fallet upp hos domare Eric Leach.

Leach gav åklagarsidan rätt på flera punkter och riktade hård kritik mot den ursprungliga domaren, Matilda Masipa. Pistorius dom ändrades också och sprintstjärnan fälldes för mord.

Betalar 5 800 kronor

I dag var Pistorius tillbaka i domstolen i Pretoria för att ansöka om borgen i väntan på att nytt straff utdelas den 18 april nästa år.

Pistorius ansökan var framgångsrik, med vissa villkor. Sprintstjärnan blir kvar i husarrest men tillåts lämna sitt hem mellan klockan 7 och 12. Han får som mest röra sig 20 kilometer bortanför hemmet. Han måste dessutom lämna in sitt pass till sydafrikanska myndigheter.

Borgensumman fastställdes till 10 000 sydafrikanska rand, motsvarande drygt 5 800 kronor, och ska vara betald senast den 11 december.

Pistorius försvarsadvokat Barry Roux meddelade också att man kommer att överklaga högsta domstolens morddom till Sydafrikas högsta rättsliga instans, den konstitutionella domstolen.

Pistorius riskerar mellan 15 och 20 års fängelse efter morddomen.

ARTIKELN HANDLAR OM