En ny publikfavorit har presenterat sig

Abrahamsson: Bryr mig inte att det var Danmark – det han gör håller

SPORTBLADET

Ett test utan värde är också ett test.

Danmark blev som väntat ingen värdemätare för Juniorkronorna.

Men en ny publikfavorit presenterade sig. Tack för showen, Alexander Nylander, 17.

Hans Abrahamsson.

Det är nu man ska ta det lugnt, stå med båda fötterna på jorden och inte ödsla på superlativer.

Men jag bryr mig inte om att det var en träningslandskamp mot Danmark. Kvaliteterna Alexander Nylander visade upp håller mot betydligt bättre lag.

Jag lovar er.

För vilken uppvisning truppens yngsta spelare hade i sin första landskamp med Juniorkronorna. Jag såg lillebror Nylander i Ivan Hlinka-turneringen i augusti och han var bra redan då. Nu är han ett par klasser bättre. Snabbare. Starkare. Ännu svårare att ta pucken från.

Alexander Nylander blir ett oerhört viktigt offensivt svenskt vapen även när det blir skarpt läge.

Vad spelare som Axel Holmström, Adrian Kempe, William Nylander och Oskar Lindblom går för vet vi redan. I lillebror Nylander har Rikard Grönborg ytterligare ett offensivt ess i rockärmen.

Nylander tog över föreställningen

Första perioden var som att se samma byte i repris på repris på repris.

Juniorkronorna tog kommandot direkt och det hjälpte inte att danskarna backade hem med alla spelare de hade. Sverige sköljde genom mittzonen, satte upp långa anfall i danskarnas zon och bombarderade Växjös tredjemålvakt Thomas Lillie med skott.

Sedan var det dags för Alexander Nylander att ta över föreställningen.

Dmytro Timashovs passning skar rakt igenom den danska boxen och Nylander skickad upp pucken i krysset. Nypet och precisionen i handledsskottet var högklassigt.

Sedan lekte Nylander in en straff där utmärkte Thomas Lillie var helt bortlurad.

Han avslutade med en bakomryggen-passning med backhand fram till Gabriel Carlsson som gjorde 4–0.

Till slut blev det 5–0.

Danmark var inget test

För Sverige som lag var motståndet alldeles för svagt för att vara någon riktig värdemätare. Det var egentligen slöseri med vatten att spola den svenska försvarszonen i periodpauserna.

Danmark var den stora överraskningen i förra årets turnering. Efter imponerande spel pressade de Ryssland till straffar i gruppspelet och nådde till slut en kvartsfinal mot Kanada. Den här upplagan är något helt annat.

Nu är Oliver Bjorkstrand överårig och Nikolaj Ehlers i Winnipeg Jets och det mesta talar för kamp om att undvika nedflyttning till B-gruppen. För svensk del får vi vänta till dagen före julafton innan det första riktiga testet kommer. Då väntar Kanada i genrepet innan JVM-festen i Helsingfors drar igång.

Grundström och Vejdemo är givna

För flera av de svenska spelarna var mötet med Danmark ett av tre tillfällen att visa att de förtjänar en plats i den slutgiltiga truppen.

Två av de största offensiva stjärnorna William Nylander och Oskar Lindblom fanns inte på isen och det öppnade för spelare längre ner i hierarkin.

Av de forwards som kan tänkas ligga i farozonen stärkte både Lukas Vejdemo och Carl Grundström sina möjligheter rejält.

Vejdemo inledde som trettonde forward och kastades in i alla kedjor. Men varje gång han var på isen såg han till att skapa något. I min trupp är både Vejdemo och Grundström självskrivna namn.