Dopade tyskar kan straffas med fängelse

2014 års förslag har nu blivit till tysk lag

SPORTBLADET

I slutet av 2014 kom förslaget om en ny lagändring i Tyskland för att motverka dopning.
Förslaget: upp mot tio års fängelse.
Nu träder lagen i kraft, skriver tyska DW.

I november förra året rapporterade Sportbladet om det tyska lagförslaget om att skärpa straffet mot idrottare som dopat sig. Idrottare som antingen innehaft eller testats positivt för otillåtna substanser skulle då kunna straffas med tre års fängelse. Det fanns också ett föreslag att läkare eller tränare som försett idrottare med otillåtna preparat skulle kunna få fängelsestraff - i uppåt tio år.

Lagförslaget skulle tas i april men då blev det inte av.

– Lagen är försenad men de viktiga straffbestämmelserna har nu trätt i kraft, säger Thomas de Maiziere, inrikesminister i Tyskland till tyska DW.

"Problemet ökar"

Tyskland som ansökt om OS 2024 hoppas nu ha större chans till att hålla i det olympiska spelen efter lagen ändrats.
– Om idrotten är renare så skulle också acceptansen för vår kandidatur öka, sa de Maziere enligt AP.
I och med den nya lagen kan idrottare som testats positivt för otillåtna medel få uppåt tre år fängelse. Förslaget om att läkare, tränare eller ledare som försett sina aktiva med otillåtna supplement gick även den igenom. Ledare eller läkare kan få uppåt tio års fängelse.

I samband med den ryska dopningshärvan lovade Tysklands justitieminister Heiko Maas att den tyska sporten skulle bli ”renare, säkrare och mer ärlig”.
– Med tanke på situationen i Ryssland så känns det inte som att problemet minskar, snarare att det ökar, säger Heiko Maas.

ARTIKELN HANDLAR OM