Kräver förändring – i ett öppet brev

Idrottsprofilerna rasar mot ojämna villkor: Ligger ljusår efter arbetslivet

SPORTBLADET

Sanna Kallur fick stor uppmärksamhet när hon i Skavlan talade om problemet för idrottande kvinnor att bilda familj.

Nu kräver 34-åringen, tillsammans med ytterligare tolv andra idrottsprofiler, att klubbar, sponsorer och förbund agerar.

”Kvinnor tvingas välja, mellan att sluta idrotta eller att vänta med att bilda familj”, skriver de i ett öppet brev i Dagens Nyheter.

Efter att Sanna Kallur i Skavlan berättat om hur hennes sponsorkontrakt bröts när hon blev gravid har 22-åriga landslagskollegan Angelica Bengtsson börjat se över sina avtal. De är två av idrottsprofilerna som i ett gemensamt brev nu kräver att även klubbar och förbund agerar för att göra idrotten mer jämställd.

”Val som inte borde behöva göras”

”Idrottsrörelsen ligger ljusår efter arbetslivets trygghetsvillkor vid en graviditet. Kvinnor tvingas därför välja mellan att sluta idrotta eller att vänta med att bilda familj. Ett val som inte borde behöva göras”, skriver 13 idrottsprofiler i ett öppet brev i Dagens Nyheter.

Profilerna, däribland också bland andra skidåkaren Maria Rydqvist, fotbollsspelaren Emma Berglund och förre hockeyspelaren Danijela Rundqvist, jämför med situationen i näringslivet där helt andra villkor gäller.

”I näringslivet blir du inte avskedad när du blir gravid och du har rätt att komma tillbaka till arbetet när du har fött ditt barn. Vårt socialförsäkringssystem täcker upp för våra inkomstbortfall och även om kvinnor fortfarande är de som halkar efter i yrkeslivet i samband med föräldraskapet, har vi ett system som tillåter att du kan komma tillbaka där du slutade.”

”Behöver ge samma förutsättningar”

Situationen ger vitt skilda förutsättningar för män och kvinnor vilket gör att de undertecknande nu kräver att förbund, sponsorer och klubbar agerar.

”Visst kan vi hävda att idrottskvinnor som inte kan leverera några resultat heller inte bör få några inkomster. Men då tänker vi inte på att kvinnors graviditeter är en förutsättning för både mäns och kvinnors familjebildande. Vi glömmer bort att om vi vill ha lika många idrottskvinnor som idrottsmän i Sverige behöver vi ge dem samma förutsättningar. Villkor som skapas först när både sponsorer och förbund tar sitt ansvar.”

Brevet är signerat av Maria Rydqvist (skidor), Susanna Kallur (friidrott), Angelica Bengtsson, (friidrott), Hedvig Lindahl (fotboll), Emma Berglund (fotboll), Emil Jönsson (skidor), Heidi Andersson (armbrytning), Caroline Jönsson (fotboll), Frida Östberg (fotboll), Hanna Marklund (fotboll), Danijela Rundqvist (ishockey), Nils Ekman (ishockey) och Erik Zachrisson (generalsekreterare i hockeyns spelarfack Sico).