Anklagelserna som skakar USA

Legendarer pekas ut att ha dopat sig

SPORTBLADET

I en dokumentär – gjord av tv-kanalen Al Jazeera – anklagas flera amerikanska stjärnor för att ha dopat sig.

Två av dem är NFL-stjärnan Peyton Manning och boxningslegendaren Mike Tyson.

–  Ingen utövare åker fast eftersom systemet är så enkelt att lura, säger läkaren Chad Robertson i Al Jazeeras dokumentär.

Tv-kanalen Al Jazeera har tagit hjälp av häcklöparen Liam Collins. Han har använt en dold kamera för att avslöja att två läkare – Charlie Sly och Chad Robertson – hjälper idrottare i Nordamerika att dopa sig.

I möten med läkarna sa Collins att han ville ha hjälp att dopa sig, och vid de samtalen kom det fram vilka idrottstjärnor som har försetts med tillväxthormoner.

Skickade preparat till frun

Det handlar om tio amerikanska stjärnor, bland andra baseballspelarna Ryan Howard och Ryan Zimmerman. Läkarna påstår även att de har hjälpt fotbollsspelarna Dustin Keller, Mike Neal, James Harrison, Julius Peppers, Clay Matthews och legendaren Peyton Manning.

Manning, som spelar för Denver Broncos, missade säsongen 2011 på grund av skada. 39-åringen tillhörde då Indianapolis Colt och tog hjälp av Guyer Institute för att komma tillbaka.

Charlie Sly hävdar att han arbetade på kliniken och ”var en del av det teamet som hjälpte Manning att komma tillbaka” berättar läkaren för Collins i dokumentären.

De uppgifterna bekräftas av Al Jazeera.

– Vi skulle hela tiden skicka preparaten till Ashley (Peytons fru) Manning, säger Sly.

– Det var hela tiden tillväxthormoner. Och de skickades aldrig till Peyton, utan det skickades alltid till henne.

Intravenösa behandlingar

Sly hävdar även att Peyton och hans fru kom till kliniken under normala kontorstider för att få intravenösa behandlingar.

NFL förbjöd tillväxthormoner 2011, men de började inte göra tester förrän 2014. Ingen spelare har testats positivt.

– Ingen utövare åker fast eftersom systemet är så enkelt att lura. Och det sorgliga är att det fortfarande är så. Jag kan ta en kille med medelmåttig genetik och förvandla honom till en världsmästare, säger Chad Robertson i Al Jazeeras dokumentär.

”Det har aldrig hänt”

Peyton Manning rasar mot anklagelserna. Ryan Howard, Ryan Zimmerman och James Harrison hävdar också att de är oskyldiga. De andra vill inte kommentera anklagelserna.

– Det har aldrig hänt. Aldrig. Jag kan inte förstå att någon kan sända det här. Den som har sagt det här hittar på, säger Manning.

Baseballspelaren Taylor Teagarden berättar i dokumentären att han dopade sig under karriären. Dokumentären heter "The Dark Side" och går att se här.

När Al Jazeera ville ha en kommentar från Robertson svarade aldrig läkaren. Charlie Sly menar i efterhand att han bara ljög i dokumentären för att testa Collins.

ARTIKELN HANDLAR OM