”Folk får tycka att jag är falsk”

Premier för ”Den galna hunden”

SPORTBLADET

Livet förändrades på en natt - allt blev till ett mörker.

Sportbladet visar i kväll Reza Madadis dokumentär om den tuffa resan – från fängelset till friheten.

– Om jag hade brytt mig om vad folk tycker så hade jag aldrig gjort filmen. "Haters" kommer alltid att finnas, säger ”Mad Dog”.

Foto: Jerker Ivarsson.
Reza Madadi.

Den 24 maj 2013 rånades en butik i Stockholm. Efter det greps Reza "Mad Dog" Madadi för grov stöld och dömdes till ett år och nio månaders fängelse.

Hans liv förändrades drastiskt.

Han upplevde att vännerna svek honom och att livet blev ett helvete. Men han kom tillbaka, släpptes från fängelset i våras och gjorde comeback i höstas.

”Då är man en idiot”

Under den tuffa resan spelade "Mad Dog" in en dokumentär – "Den galna hunden" – som i kväll visas på Sportbladet.

– Man pratar alltid om sina rättigheter, men man måste även prata om sina skyldigheter. Få fram budskapet. Tyvärr har det blivit så, främst bland många ungdomar, att det är en status att sitta i fängelse. Den bilden vill jag få bort. Det är ingen dans på rosor, det är inget glamoröst liv. Man ska inte hamna där, säger Madadi.

– Om man vill hamna där så saknar man hjärnceller. Ingen normal människa säger ”fuck, polisen. Det är skönt att sitta inne”. Då är man en idiot. Om vi ska prata klarspråk.

– Folk får tycka att jag är falsk, att det är dubbelmoral. Men i stundens hetta kan det hända att man gör en dum grej. Jag menar bara att man ska hålla sig så långt borta som möjligt från skiten. Jag har lärt mig mycket av det här. Folk som ser det här ska veta att man ska inte hamna där.

”Du är inte perfekt”

Har det varit terapi att göra filmen?

– Nej, det tycker jag inte. Oavsett vad du gör så kan du aldrig komma och säga till mig att det finns någon människa som är felfri eller perfekt. Du är inte perfekt, vi har båda gjort fel. Små eller stora fel. Det viktiga är att man inte ger upp. Jag förlorade allt över en natt, men jag kämpade tillbaka och gjorde något bra av det. Många människor i vårt samhället tappar ofta hoppet.

– Jag har så mycket kvar att bli en bra och bättre människa. Men jag försöker verkligen.

Reza Madadi, som till vardags jobbar som personliga tränare, hoppas snart att få gå en ny match. Han föll ju mot Norman Parke, Irland i slutet av oktober.

– UFC hör nog av sig inom kort. Jag ser inte matchen som förlust. Vi har fem-sex MMA-utövare i UFC, men vi har kanske fem-sex miljoner experter i Sverige. Jag har aldrig velat ha lätta matcher. I UFC finns inga enkla motståndare, man måste gå igenom eld och vatten, säger han.

”Kommer aldrig gräva ner mig”

Hur mycket bryr du dig om vad folket kommer att säga dokumentären?

– Om jag hade brytt mig om det så hade jag inte gjort den. "Haters" kommer alltid att finnas. Det finns folk som är avundsjuka, det är bara så, det kommer man aldrig ifrån.

– Folk har alltid kommenterar om mig, folk vill se min dokumentär. Det har påverkat mig, men bara positivt. Det har jag vänt till något positivt. Jag kommer aldrig gräva ner mig eller stänga in mig i ett mörkt rum. Aldrig.

Fotnot: Dokumentären heter "Den galna hunden”. Filmen är gjord av Martin Sandin, Mauri R. Chifflét och Christian Albinsson.