Västerås rensar - Leksandsduo tar över

1 av 2
Martin Filander får sparken...
SPORTBLADET

Västerås Hockey har haft det tungt i vinter.

Klubben sparkar huvudtränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson.

Man plockar i stället in Andreas Appelgren och Johan Rosén.

– Vi har haft en svacka sedan i slutet av oktober, säger klubbdirektören Johan Fägerblad.

Västerås Hockey är på femte plats i hockeyallsvenskan och har haft en tung vinter. Nu väljer klubben att göra förändringar.

Västerås sparkar ut tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson.

”En väldigt lång svacka”

Däremot får Tomas Mitell vara kvar som assisterande tränare. Han bildar en trio tillsammans med före detta Leksandsduon Andreas Appelgren och Johan Rosén.

– Det är beslut som ledningen och styrelsen tagit enhetligt tillsammans. Vi är nöjda att vi har genomfört det, det är resultat vi är ute efter. Vi har haft en svacka sedan i slutet av oktober och inte vunnit så många matcher, spelat många avgjorda och förlorat massor på straffar, säger klubbdirektören Johan Fägerblad.

Truppen är tillräckligt bra för att vinna fler matcher?

– Det menar jag med bestämdhet. Sedan är jag ingen jättekunnig hockeymänniska. Men det är många hockeykunniga som säger att det inte är truppen det är fel på.

Ni kommer inte värva några spelare då?

– Nej, det kommer vi inte göra.

”In i elden på en gång”

Andreas Appelgren, som tog över Leksands IF till SHL 2013, leder laget från och med torsdag. I helgen väntar match mellan Västerås IK och Leksand.

– Det är riktigt häftiga matcher. Det blir in i elden på en gång, det ska bli riktigt kul faktiskt, säger Appelgren.

Han lämnade sitt jobb som tränare för LIF i februari 2015. Efter det har han haft en paus från hetluften.

– Det tog hårt på energin förra året. Det var ett medvetet val att vila lite från tränaruppdrag under hösten. Men nu är jag riktigt sugen på att komma tillbaka. Samtidigt har jag följt Västerås ganska noga eftersom jag följt SHL och allsvenskan under säsongen. Jag känner även Mitell som är assisterande där. Jag har följt dem noga och tycker att de har en väldigt intressant spelartrupp.

Vad är målsättningen i VIK?

– Om man tittar tillbaka de senaste månaderna har de vunnit väldigt lite matcher. Så målsättningen är att vinna matcher. Att sätta upp att man ska vinna alla matcher eller ta sig upp och jaga ikapp de där uppe blir mest tomma ord. Jag tror varken supportrar eller sponsorer vill höra klyschor, de vill se laget vinna matcher. Vi måste hitta ett sätt att vinna matcher och vi måste börja snabbt.

Kommer du jubla om ni slår Leksand i helgen?

– En svår fråga. Vi får se hur det känns då. Men självklart är det så att jag har många vänner där och har haft fyra härliga år där. Det är en klubb som jag känner extra för. Men det var då, och då är nu. Och nu är det Västerås som gäller, det gäller att vinna på en gång.

ARTIKELN HANDLAR OM