Lurade stjärnorna – döms till fängelse

Blåste idrottsstjärnor via avancerade bedrägerier

Joseph Baffo, Martin Sevc och Gunnar Heidar Thorvaldsson.
SPORTBLADET

Bland annat 17 idrottsstjärnor lurades när ”ID-ligan” totalt kom över elva miljoner kronor via grova bedrägerier.

Nu döms åtta av männen – en av dem till fem års fängelse.

Sportbladet kunde i september 2014 avslöja hur svenska idrottsstjärnor som flyttat utomlands fått sina identiteter kapade. Bedragarna valde ut unga hockey- och fotbollsstjärnor som skrivit på lukrativa proffskontrakt, kapade deras identiteter och kom över miljonbelopp.

”Aldrig sett ett sådant ärende”

Minst 17 kända idrottsstjärnor, bland dem fotbollsspelarna Joseph Baffo, Helgi Danielsson, Gunnar Heidar Thorvaldsson samt hockeyspelarna Stefan Lassen, Martin Sevc, Esa Pirnes och Daniel Bellissimo, drabbades när bedragarna totalt kom över elva miljoner kronor. Men polisen var dem på spåren.

Efter tillslag beslagtog polisen över 400 bankkort, 200 visitkort, tio mobiltelefoner, 150 deklarationsblanketter, 27 passkopior och drygt 100 falska identitetshandlingar till utredningen som startade i slutet av 2013. När åtalet väcktes i maj 2015 inkluderades 158 fullbordade bedrägerier med ett sammanlagt värde av cirka elva miljoner kronor och 119 försök till bedrägeri på 18 miljoner.

– De erfarna poliser jag har pratat med har aldrig sett ett ärende med fler kapade identiteter. Om man räknar antalet fullbordade lån eller försök så är det nästan 300 brott som åtalas, sa kammaråklagare Jens Nilsson.

Nu har domen fallit.

Döms till fem års gängelse

Huvudmannen, en 39-åring från Stockholmsområdet, döms till fem års fängelse. Han fälls på 13 punkter, däribland grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund. Av de 133 begäran om skadestånd som riktats mot mannen uppgår de som domstolen gillat till 8,5 miljoner kronor.

Bland de övriga döms en 40-årig man på 16 punkter till fängelse i två år och sex månader samt krävs på 2,7 miljoner kronor i skadestånd. En annan 40-åring får fängelse i en månad för häleri och grovt vapenbrott, fyra män döms till skyddstillsyn, en till dagsböter och fem andra åtalade frias helt.

FAKTA

De drabbade idrottarna:

Denis Abdulahi, fotboll

Gunnar Heidar Thorvaldsson, fotboll

Calum Angus, fotboll

Esa Pirnes, hockey

Joseph Baffo, fotboll

Kwame Karikari, fotboll

Martin Sevc, hockey

Monday James, fotboll

Daniel Bellissimo, hockey

Mads Bödker, hockey

Helgi Danielsson, fotboll

Joackim Jörgensen, fotboll

Stefan Lassen, hockey

Ziga Jeglic, hockey

Miroslav Lazo, hockey

Ryan Miller, fotboll

Alexander Salak, hockey

Så mycket pengar fick ligan ut i några av spelarnas namn

Miroslav Lazo – 820 000 kr

Martin Sevc – 660 000 kr

Mads Bödker – 560 000 kr

Helgi Danielsson – 400 000 kr

Ziga Jeglic – 380 000 kr

Stefan Lassen – 120 000 kr

Alexander Salak – 100 000 kr

Gunnar Heidar Thorvaldsson – 60 000 kr

Fotnot: Uppgifterna kring namnen och siffrorna kommer från kammaråklagare Jens Nilsson.

Så lyckades ligan:

  Ligan har i första hand siktat in sig på svenska spelare som nyligen skrivit utlandskontrakt, och som fortfarande har en anknytning till landet. I vissa fall står de fortfarande kvar i folkbokföringen och har även svenska bankkonton.

  Sedan har de, med hjälp av spelarnas personnummer, kapat spelarnas identitet och tagit ut falska körkort och identitethandlingar. Spelarnas post, bland annat deklaration och kontoutdrag, har gått till den nya adress som bedragarna har uppgett.

  Bedragarna har tagit bostadslån, billån och köpt varor i idrottstjärnornas namn, något som underlättats av att spelarna har god ekonomi och på så sätt har haft lätt att ta lån. De ska även i vissa fall ha kommit över spelarnas bankkonton via falska

e-legitimationer.

  När räntor och amorteringar sedan inte har betalats har spelarna kontaktas av inkassoföretag och till slut även krono­fogden. Det var då som härvan började nystas upp.