Joshi tar upp kampen med ryskorna

Foto: Bildbyrån
Joshi Helgesson kom fyra i EM förra året. Nu hoppas hon på en ny hög placering.
SPORTBLADET

Färre timmar på isen och fler i gymmet.

Det har gett Joshi Helgesson en tåligare kropp och gjort en redan skicklig konståkerska ännu lite bättre.

Men hur bra?

Besked kommer i Bratislava i dagarna.

Det väntar EM i Slovakiens huvudstad och i Ondrej Nepela Arena kommer svaren på om träningsupplägget och ändringarna i programmen står sig lika bra i konkurrensen som när hon utmanade ryska medaljtrion Jelizaveta Tyktamysjeva, Jelena Radionova och Anna Pogorilaja i Globen för exakt ett år sedan.

Då kom hon fyra och konståkningen och slog sig in på tidningarnas sportsidor. Prestationen var den främsta svenska i ett internationellt mästerskap sedan en viss Vivi-Anne Hultén tog bronset i VM i London 1937. Inte många blir glada över en fjärdeplats. Joshi Helgesson bubblade. Storasystern Viktoria var lika uppåt, femma som hon blev.

– Det gick väldigt bra för både mig och "Vicky" och det var jättekul att åka på hemmaplan och få en fjärdeplats, säger Joshi.

Saknar sin syster

Nu har Viktoria slutat och gått in i rollen som bollplank och allmän hjälpreda. Hon är på plats i Bratislava dit det svenska laget kom i måndags.

– "Vicky" stöttar mig till hundra procent. När hon åkte gick vi igenom samma saker. Nu när hon inte åker själv kan hon se saker från ett annat perspektiv.

Men Joshi saknar systern på isen. Inte främst på tävlingarna, mer på träningarna.

– Vi tränade nästan varje pass tillsammans. Nu blir det ganska många timmar själv. På det viset är det lite annorlunda. Jag saknar någon att träna med hela tiden, men det kommer några tjejer underifrån i klubben (Tibro), säger hon.

Efter ett benbrott för några år sedan åker Joshi Helgesson omkring med en skruv i foten. Den har ställt till med problem då och då.

– I somras tränade jag lite färre timmar på is och lite fler timmar fys och förebyggande rehabilitering för att inte skada mig och det fungerade jättebra. Det hjälpte att träna lite mindre. Vi har provat ganska många saker för att se hur det kan bli bättre och det var en av sakerna som gjorde att det blev till det bättre.

”Är bättre än förra året”

Sedan VM i Shanghai i mars har hon även spetsat sina program.

– Jag har försökt utveckla dem både tekniskt och i skridskoåkningen. Det tycker jag att jag har lyckats med.

Vad ville du förbättra?

– Det finns hela tiden saker att förbättra och jag är väldigt nöjd med båda mina program och tycker att de är bättre än förra året.

När du lämnar Bratislava, vad vill du ha med dig hem?

– Jag är nöjd om jag fått fram mitt allra bästa och att jag gjort två nästan felfria resultat. Det skulle vara kul att komma topp-5, men man vet inte hur konkurrensen ser ut och vad de andra gör. Jag har gjort allt jag kunnat för att förbereda mig. Samtidigt som jag känner att jag blir bättre och bättre för varje säsong, blir de andra det också. Man kan aldrig påverka de andra, men jag ska göra mitt bästa.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM