Han kan frälsa HV 71

”Kanske var det Arlbrandt-effekten vi såg redan i kväll”

SPORTBLADET

Slutet av januari brukar i de flesta fall betyda mediokra värvningar till skyhöga prislappar.

Då presenterar HV 71 Pär Arlbrandt. Klart att det är bingo, två gånger om.

Och kanske var det en Arlbrandt-effekt vi såg redan i kväll.

Visst finns det några exempel på lyckade sistaminuten-värvningar. Tomi Kallio till Frölunda, Kristian Kuusela till Modo och duon Hennessy/Tambellini till Växjö är några.

Men slutet av januari brukar definitivt inte vara högsäsong för några kvalitetsvärvningar. Det har vi sett väldigt många exempel på genom åren. Mängder av SHL-klubbar har lagt alldeles för stora pengar på tilltänkta frälsare, som i stället varit gigantiska besvikelser.

Då trollar alltså HV 71:s sportchef Johan Hult fram Pär Arlbrandt ur sin värvningshatt. Med tanke på tidpunkt och den situation HV 71 befinner sig är det givetvis bingon två gånger om.

Kan lyfta Christensen

För HV 71 behöver få in mer spets på forwardssidan för att över huvud taget vara ett hot i slutspelet. Och de behöver få igång några offensiva spelare i truppen som så här långt inte har levererat.

Arlbrandt uppfyller båda de kriterierna.

Den lille högerskytten är, precis som de flesta offensiva ess, beroende av en vass omgivning för att lyckas fullt ut. Det kan han definitivt få i Jönköping.

Förra säsongen var Erik Christensen en av seriens bästa centrar, den här säsongen har han varit en besvikelse. Trög, ineffektiv, inåtvänd och med ett stundtals dåligt kroppspråk.

Nu får Christensen en ny högkvalitativ lekkamrat och förhoppningen är att det får kanadensaren att lyfta till normal standard. Lägg till Martin Thörnberg som tredje länk och alla förstår att det är en kedja av högsta SHL-klass.

Brinner för att lyckas

Hur bra är då 33-årige Pär Arlbrandt år 2016?

Kanske inte lika bra som när han öste in 71 poäng för Linköping för två år sedan, men ändå snudd på landslagsklass. I SHL är han garanterat en offensiv stjärna.

Men viktigast av allt: jag tror verkligen han brinner för att lyckas i HV 71.

Arlbrandt må se snäll ut men har en (i de flesta fall) positiv tjurighet. Han är väldigt noggrann med det mesta, inte minst med det som har med hockey att göra.

Nu är han tillbaka i sin moderklubb där han aldrig fick chansen när han tog steget över till seniorhockeyn för snart femton år sedan. Jag är övertygad om att han tänker göra allt för att det ska gå betydligt bättre den här gången.

Arlbrandt-effekt direkt

Redan på torsdag kan Arlbrandt debutera. Kanske var det Arlbrandt-effekten som slog till redan i kväll. HV 71 vann i alla fall i Scandinavium mot tidigare serieledaren Frölunda. Anledningen till göteborgarnas januarisvacka skrev jag om i lördags. Mest anmärkningsvärt är att Frölunda nu inte gjort mål på sju perioder, eller 154 minuter och 32 sekunder. Oavsett är det starkt av HV 71 att nolla Frölunda på hemmaplan.

När HV 71 vinner på bortaplan och dessutom Ryan O´Byrne gör mål, ja, då förstår man att någonting har hänt.