”Hoppas de blev skraja inför kvalet”

Två drömmål av Hammarlund – som tackade nej till anbud från Tyskland, Frankrike, England och USA

1 av 2 | Foto: TT
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Genombrottet i damallsvenskan kom i fjol, i landslaget i 6-0-segern mot Skottland.

Med två läckra solomål visade Pauline Hammarlund, 21, vem som är Sveriges framtida anfallsstjärna.

– Förhoppningsvis blev våra blivande OS-kvalmotståndare lite skraja, säger hon.

Med 14 mål i damallsvenskan 2015 för Piteå blev Hammarlund den bästa svenska målgöraren i ligan och spelade till sig en plats i Pia Sundhages landslagstrupp.

I OS-kvalgenrepet mot Skottland fick hon börja på bänken när trion Sofia Jakobsson, Olivia Schough och Lotta Schelin startade.

Aldrig säker på spel

Men precis som Sportbladet uppmärksammade i en artikel inför Skottlandsmatchen och som förbundskaptenen Pia Sundhage beskrev – damlandslaget har aldrig haft så många och så bra anfallare.

– Jag gillar att vi är sju forwards som verkligen driver på varandra. Man sitter aldrig säker. Man får inte bli för bekväm, säger 21-åriga Hammarlund.

Hon kunde se på när Sofia Jakobsson var delaktig i de tre snabba svenska målen i slutet av första halvlek (ett mål och två assist).

Symboliskt byte?

Sedan jobbade Lotta Schelin starkt in 4-0 innan Lyonanfallaren och den största svenska stjärnan lämnade plats för – den blivande?

Pauline Hammarlund kom in i 72:a minuten och tryckte in 5-0 från distans i den 78:e.

– Bra. Jag har sagt åt mig själv att skjuta mer, säger hon.

Fem minuter senare kom hennes andra mål och 6-0. En läcker dribblingsräd där samma stackars skotska försvarare grundlurades två gånger.

– Först och främst var det en fantastisk passning från Lisa (Dahlkvist). Sedan hamnade jag ur vinkeln, fick lägga över bollen på vänster och så gick den in på något sätt, säger Hammarlund med ett brett leende.

Utan att förringa dina mål i damallsvenskan. Var det här ditt folkliga genombrott?

– Så kan det absolut vara. Det är fler som ser en sådan här landskamp på tv. Det är större intresse.

Stannade i Sverige

Till Kopparbergs/Göteborg, som vann dragkampen om Hammarlund, och de som tittar på damallsvenskan är det bara att säga grattis och passa på – inom något år spelar forwarden inte i Sverige till vardags längre.

Hur många anbud hade du när du skulle flytta från Piteå?

– Det stod mellan att vara kvar i Piteå, Rosengård och Göteborg.

Utlandet?

– Jo, det fanns förfrågningar från lag i Tyskland, Frankrike, England och USA. Men jag vill etablera mig på allvar och få ordentligt med speltid för att jag ska fortsätta att utvecklas, säger Pauline Hammarlund.

Vilka signaler sänder den här 6-0-segern till era OS-kvalmotståndare?

– Förhoppningsvis blir de lite skraja. Men det är extremt bra motstånd i kvalet (Norge, Schweiz, Holland). Det blir en riktig utmaning. Kan vi fortsätta så här så kan det gå bra i OS-kvalet.