Zlatan nobbades – nu kan reglerna ändras

1 av 2
SPORTBLADET

Zlatan Ibrahimovic hade ett fantastiskt 2015.

Men på Idrottsgalan i måndags blev landslagsanfallaren helt utan pris.

Nu kan reglerna för hur Idrottsakademin röstar komma att ändras, skriver Expressen.

2015 vann Zlatan Ibrahimovic fyra titlar med sitt PSG. Han slog klubbens målrekord och i november sköt han Sverige till fotbolls-EM med tre mål över två matcher mot Danmark i playoff.

PSG-stjärnan var också nominerad i två kategorier på Idrottsgalan men fick se sig slagen i båda. Årets manlige idrottare vanns i stället av skidåkaren Johan Olsson och Jerrinpriset gick för andra året till simmaren Sarah Sjöström.

Flera profiler var kritiska mot mot att Zlatan blev helt utan priser och efter galan avslöjades att Idrottsakademin, som utser vinnare i årets manliga idrottare, inte fick ta med målen mot Danmark i bedömningen.

– Det är prestationerna som gjordes från 1 november 2014 till 31 oktober 2015 som bedöms, sa Lasse Granqvist, ordförande i Svenska Idrottsgalans nomineringsjury, till Sportbladet.

SVT-profilen Jonas Karlsson säger i ett klipp på svt.se:

– Det är direkt fånigt av juryn att ha en deadline den 31 oktober.

”Förstår problematiken”

Men nu kan reglerna komma att ändras.

Det är Idrottsakademins styrelse som sätter reglerna för juryn som på ett styrelsemöte den 9 februari kommer att ta upp frågan, skriver Expressen.

– Vi ska utvärdera Idrottsgalan och det blir naturligt att ta upp en sådan här sak, sedan vad det leder till det vet vi inte, säger styrelsens ordförande Björn Eriksson till tidningen och fortsätter:

– Jag kan säga så mycket som att jag förstår problematiken men vi måste ha en gräns och det gäller att vara tydlig med var den gränsen går.