TV4 betalade svarta pengar till expert

Peppe Eng: Vi skickade pengar i ett kuvert under bordet

Efter 22 års anställning på TV4 gick Eng i pension den 31 december 2012.
SPORTBLADET

Innan Tipslördag drog igång sände TV4 tyska Bundesliga med Ronnie Hellström som expert.

Med sina kontakter fixade Hellström den tyske stormålvakten Sepp Meier som gäst i premiäravsnittet.

Det fanns bara ett problem. Han ville ha betalt i kontanter.

– TV4-medarbetare fick springa runt i bankomater och ta ut pengar, minns dåvarande programledaren Peppe Eng i podcasten Holmgren möter.

När TV4 köpte in programmet "25 år med Bundesliga" i början på 90-talet satsade man stora pengar och premiäravsnittet blev rejält bekostat. Till programmet behövde TV4 ett stort namn vid sidan av Ronnie Hellström och Hasse Holmqvist.

– Dessvärre tackade Franz Beckenbauer nej, men med Ronnie Hellströms hjälp fick vi tag i Sepp Meier. Och han kom. Världsmålvakten Sepp Meier, berättar Peppe Eng i podcasten Holmgren möter.

Hellström mötte upp Sepp Meier på flygplatsen och en simultantolk köptes in så att Meier kunde få översatt i örat från svenska till tyska.

– Det kostade mycket pengar med en tolk, men det får kosta vad det vill, sa vi, för vi ska göra detta bra, säger Peppe Eng.

Pengar under bordet

Men än värre blev det.

För när programmet var över skulle Sepp Meier ha betalt. Problemet var bara att den tyske stjärnan ville ha betalt i kontanter i stället för faktura som annars var det normala.

– Och han var förbannad om han inte fick det, det märkte man på honom. Ronnie sa, fan vi måste lösa det här. Han skulle ha sina stålar direkt, säger Eng.

Holmgren: Kommer du ihåg vilka summor det handlar om?

– Kan det ha varit 20 000? Det var väl inga jättesummor, han hade ju fått resa ett tag och så.

Nu blev det bråttom för de TV4-medarbetarna som jobbade den dagen, som dessutom var en lördag. De fick slita upp sina bankomatkort och ta ut de pengar som krävdes. Pengar som sedan smusslades över till Sepp Meier i ett kuvert under bordet på Café Opera.

Det blev bara ett år med Bundesliga för TV4 som senare fick ta över Premier League när SVT struntade i rättigheten.

"Lite mycket SVT"

Peppe Eng berättar också om sin tid på TV4.

– Från början var vi en liten familj som höll till i ett gammalt trävarulager på Storängsbotten. Varenda liten framgång tittarmässigt firades med lite bubbelvatten, det ringdes i en klocka och alla samlades i vestibulen.

Han fortsätter:

– I och med att TV4 blivit större har det blivit mer komplext, lite för mycket SVT, men det är väl naturligt. Vi var en uppstickare som blev större och större och mera tungrodd. Det var roligare i början, samtidigt är det mycket mer etablerat idag.

ARTIKELN HANDLAR OM