IOK ger råd om skräckviruset inför OS

Vädret under OS kan stoppa virusspridningen: "Skulle aldrig ställa in"

1 av 2 | Foto: AP
Brasilien tros vara ursprungslandet till smittan, uppger CNN.
SPORTBLADET

Den brasilianska regeringen förklarar krig mot skräckviruset Zika – som man tror ha kommit till landet vid fotbolls-VM 2014.

Samtidigt väntas en halv miljon människor till sommarens OS i Rio de Janerio.

Den explosionsartade spridningen tros dock ha avtagit till spelen eftersom det då är vinterklimat i landet.

Skräckviruset Zika kopplas till fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos barnet. I nordöstra Brasilien har barn fötts med onaturligt små hjärnor.

Myndigheterna i Brasilien har uppmanat kvinnor att vänta med att bli gravida efter den senaste tidens utbrott och inför sommarens olympiska spel har Australiens olympiska kommitté redan avrått gravida idrottare att delta.

"Aldrig varit hotat"

IOK har nu skickat ut två A4-sidor med riktlinjer och medicinska råd till de nationella olympiska kommittéerna, skriver Daily Mail.

I skrivelsen slår förbundet fast att OS aldrig varit hotat och att spelet förväntas vara säkert för både idrottare och åskådare.

– Vi tänker inte ens på att ställa in. Det har aldrig diskuterats. Aldrig att vi gör det, det är omöjligt och dessutom helt onödigt, säger en talesperson.

Samtidigt refererar man till gällande riktlinjer som säger att man ska undvika att bli myggbiten, gärna bära långarmade tröjor och långbyxor och att kvinnor som är eller planerar att bli gravida ska rådfråga läkare innan avresa.

"Krig som ska vinnas"

IOK jobbar tätt med världshälsoorganisationen WHO, som under torsdagen förklarade att viruset sprids explosionsartat. Brasiliens president Dilma Rousseff gick under fredagen dessutom ut och förklarade den nationella kampen mot spridningen av viruset som ett "krig som ska vinnas".

Forskare tror att Zika kan ha kommit till Brasilien med besökare till fotbolls-VM 2014, men tror också att tidpunkten för det kommande mästerskapet kan komma att vara en nyckel till att OS blir säkert. I augusti är det vinter där vilket gör att den virusbärande myggpopulationen är mindre och att virushotet därför minskar.

"Kommer guida"

"Rio 2016 kommer fortsätta att följa de virusmätningar och kontroller som görs av myndigheter och vi kommer fortsätta att ge relevanta guider till spelens idrottare och besökare", skriver IOK.

Runt en halv miljon människor förväntas resa till Brasilien under sommarens OS och forskare undersöker nu riskerna för att de sprider viruset vidare till andra delar av världen – främst USA eftersom cirka 200 000 amerikanare väntas resa in i landet.

Över 1,5 miljoner brasilianare tros ha kommit i kontakt med viruset sedan 2014. Zika har spridits till över 20 länder.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

WHO