Ville avslöja skandal i bok – sen dog han

Den andra tidigare Rusada-chefen att dö – på två veckor

Foto: AP Foto
Rysslands Tatyana Tomashova, mitten, spurtar för att vinna damernas final på 1500 meter i Helsingfors 2005. Ryskorna Yuliya Chizhenko, höger, och Olga Yegorova, tog silver respektive brons.
SPORTBLADET

Nikita Kamajev, den ryska antidopningsbyrån Rusadas tidigare chef, dog plötsligt av vad som uppgavs vara en hjärtinfarkt för en vecka sedan.

Enligt nya uppgifter ska han strax före sin död hört av sig till brittiskt media och berättat att han ville skriva en bok som avslöjade sanningen om den ryska dopningen.

Foto: AP
Nikita Kamajev.

Den tidigare chefen för Rysslands antidopningsbyrå Rusada, Nikita Kamajev, hörde före sin död av sig till Sunday Times David Walsh, känd för att avslöjat Lance Armstrongs dopning, och sade att han ville skriva en bok där han skulle avslöja sanningen om Rysslands hemliga utveckling av dopningspreparat.

Ville skriva bok"

"Jag vill skriva en bok med den sanna historien om farmakologi inom sporten och dopning i Ryssland sedan 1987 då jag var en ung forskare och jobbade på ett hemligt laboratorium på det Sovjetiska institutet för idrottsmedicin", skrev Kamajev i ett mejl till Sunday Times, och sa att han har fakta och information som inte tidigare har publicerats.

Den 52-årige chefens död kom strax därefter plötsligt. Rusada gick själv ut och beskrev dödsorsaken som en "massiv hjärtattack".

– Jag har fått förklarat för mig att han var ute och åkte längdskidor, kom hem och kände smärta i bröstet. Jag har aldrig hört honom beklaga sig över något som har med hjärtat och göra, sa förre Rusada-bossen Ramil Khabriev till nyhetsbyrån Tass.

Dog strax efter annan tidigare chef

Kamajev avled bara två veckor efter att Vyacheslav Sinev, som ledde Rusade 2008-2010, påträffades död. I hans fall uppgavs ingen dödsorsak, vilket redan då gav utrymme till konspirationsteorier.

”Det är så Putin löser problem”, skrev förre maratonlöparen Jon Brown på Twitter.

Antidopningsorganisationen Wada avslöjade i november i en rapport att det förekommit systematisk dopning i rysk friidrott, och ryska friidrottare är tillsvidare avstängda från internationellt tävlande. Även antidopningsbyrån Rusada stängdes av under utredningen, och Nikita Kamajev tvingades att avgå i december.