Andreas Alm: ”Det är panik”

AIK har mängder av nyckelspelare skadade

Foto: Bildbyrån
Andreas Alm
FOTBOLL

En månad till allsvenskan.

Mängder av nyckelspelare skadade.

Då är Andreas Alm minst sagt orolig.

– Det är panik, säger tränaren.

Dickson Etuhu, Amin Affane, Ebenezer Ofori, Denni Avdic, Jos Hooiveld och Stefan Ishizaki. Sex av AIK:s nyckelspelare är sjuka eller skadade. Utöver det är ytterligare ett par spelare, bland annat Daniel Sundgren, Ahmed Yasin, Eero Markkanen och Johan Blomberg, en bit i från toppform.

Laget har visserligen övertygat i svenska cupen – slutspelsplatsen är säkrad efter segern mot Falkenberg – och unga spelare som Christos Gravius, Anton Salétros och Niclas Eliasson har tagit chansen i profilernas frånvaro. Tränaren Andreas Alm är dock bekymrad över läget i truppen. Hemmapremiären mot GIF Sundsvall är bara en knapp månad bort och situationen inte optimal.

"Lite panik"

– Det är lite panik inför allsvenskan för de spelarna kommer knappast komma upp i 90 minuter innan vår första match. Det är lite stressigt.

Hur kommer det sig att det har blivit panik? Slumpen?

– Skadorna kan smitta av sig. När man har en stark och vältränad trupp blir ingen skadad, men ibland kan det bli så att ett fåtal skador leder till fler. Vissa är sjuka, andra har varit skadade under uppehållet. Det är en jäkla blandning. Totalt sett är det tveksamt om de här spelarna kommer spela 90 minuter innan allsvenskan.

Andreas Alm betonar sin oro inför den allsvenska starten.

– Det är riktigt dåligt för oss. Riktigt dåligt. Eller framför allt är det dåligt för spelarna. Som lag kan vi klara oss på andra spelare, men över tid är det inte bra att så många är borta.

Behöver fler friska spelare

Bör kraven på er sänkas på grund av det här?

– Nej. Det blir konstigt. Det är som att säga att de som spelar nu är sämre. Det är en konkurrenssituation. Dickson och Ofori hade troligtvis spelat om de hade varit friska, men nu har Christos (Gravius) tagit en tröja och visat att han är duktig, säger Alm och fortsätter:

– Det går inte att sänka kraven, men men man får ju räkna på sannolikheten. Vi vill vinna varje match, men vi behöver fler friska spelare för att kunna vinna många matcher.

FAKTA

PLUSBETYG OCH INTRYCK

AIK–Falkenberg 2–1 (2–1)

1–0 Ahmed Yasin (7), 1–1 Zlatan Krizanovic (13), 2–1 Haukur Heidar Hauksson (36).

AIK:

35. Patrik Carlgren

2. Haukur Hauksson

3. Per Karlsson

26. Jos Hooiveld (62)

4. Nils-Eric Johansson

19. Ahmed Yasin

31. Christos Gravius

29. Anton Salétros

28. Niclas Eliasson (73)

11. Eero Markkanen (84)

7. Fredrik Brustad

Avbytare: 15. Sauli Väisänen   (62), 8. Johan Blomberg   (72) 16. Rickson Mansiamina (80)

Falkenberg:

1. Otto Martler

14. Per Karlsson

4. Daniel Johansson

21. Thomas Juel Nielsen

2. Johannes Vall

44. Kamal Mustafa (80)

7. David Svensson

19. Amin Nazari

20. Axeli Pelvas (66)

15. Stefan Rodevåg (65)

42. Zlatan Krizanovic

Avbytare: 10. Alexander Jakobsen   (66), 18. Hakeem Araba (66), 17. Jesper Karlsson (80)

INTRYCK OM AIK FRÅN MATCHEN PÅ SKYTTEHOLM

Utropstecknet

Hajpade nyförvärvet Ahmed Yasin hade fortfarande inte startat en tävlingsmatch inför dagens möte mot Falkenberg. Yttern har inte haft det helt lätt under försäsongen och varvat skador och sjukdomar med att värma bänk. Första starten i dag – och han presenterade sig direkt: efter sex minuter sög han kyligt in en boll i straffområdet, lät den behärskat studsa upp rätt, innan han på halvvolley slog in 1–0 till AIK.

Frågetecknet

När ska Dickson Etuhu spela matcher igen? Etuhu har av olika skäl fortfarande inte medverkat i en enda träningsmatch under våren. När även Stefan Ishizaki och Ebenezer Ofori saknas blir det återigen Anton Salétros och Christos Gravius som agerar innermittfältspar. Tekniskt skicklig duo, som även visar allt finare tendenser i den fysiska kampen.

Defensiven

Avgörande matchen i gruppen: då får Sauli Väisänen och Noah Sonko Sundberg stå tillbaka. Åldermännen Jos Hooiveld och Per Karlsson agerade mittlås mot Falkenberg, och med den äran. I övrigt likadant som tidigare under försäsongen – Nils-Eric Johansson stannar kvar som tredje mittback under uppspelsfasen och pigge Haukur Hauksson utgår från en slags defensiv ytterposition.

Offensiven

Apropå innermittfältet: de fick (framför allt inte i den första halvleken) inte känna överdrivet mycket på bollen. AIK:s mest frekventa anfallsvapen var de singlande lyrorna från backlinjen mot Eero Markkanen som vinner allt på skallen och skarvar mot den formstarke löparen Fredrik Brustad. På det sättet blev Falkenberg pressade långt ner i banan. AIK spelar en väldigt, väldigt direkt fotboll. Yttrar anfallare ligger ständigt på gränsen till offside, redo att hugga i djupled.

Snackisen

De senaste säsongerna har AIK haft ett tydligt mål: topp 3 i allsvenskan och spel i Europa. Nu har kraven från styrelse och sportchef ökat. Andreas Alm och hans lag måste ta en titel i år: allsvenskt guld, seger i svenska cupen – eller avancemang till Europa Leagues gruppspel. Hårda bud, alltså.

Jury: Per Bohman, Skytteholm.