Eggstra, eggstra: Sportbladets påskgala

SPORTBLADET

Vad finns det för påskkärringar, påskkycklingar, påskliljor, påsktuppar och påskharar inom idrottens värld?

Välkommen till Sportbladets påskgala – och grattis till alla pristagare.

Här är årets...

Foto: AFP
Kvalmötet Nigeria–Egypten följdes av över 40 000 åskådare.
På en arena som tar in 16 000.

...påskkort

-

...påsklamm

Som de flesta bandyklubbar har Edsbyn begränsade resurser. Därför har klubben startat Miljonklubben, vars medlemmar hittills samlat in över 400 000 kronor.

Och pengarna fortsätter att tacka, förlåt, ticka in. Under påskhelgen anordnar föreningen en auktion på Facebook till förmån för Miljonklubben.

Objektet: ett lamm. Jo, du läste rätt. Vikten är 20 kilo och skinnet berett.

Det ledande budet är i skrivande stund på 1 900 kronor. Om auktionen blir lyckad skulle Edsbyn kunna lägga ett bud på Sandvikens Daniel Bääääää...ck.

Utmanare: Kendall Lamm, Kurt Lamm.

...påskägg

Man kan förlora en landslagsplats på olika sätt. Det behöver inte nödvändigtvis, om någon trodde det, bero på en vikande formkurva.

Max Kruse, 28, kan berätta mer om det. För att inte tala om Joachim Löw. För den tyske förbundskaptenen är Wolfsburgs anfallare ett slags fotbollsspelande Kinderägg.

Landslagsmän förväntas undvika sena utekvällar men Kruse ställer upp i pokerturneringar, glömmer 700 000 kronor i baksätet på en taxi och sliter under ett nattklubbsbesök mobiltelefonen ur handen på en fotograferande kvinnlig journalist.

Landslagsmän förväntas äta nyttigt men Kruse är beroende av Nutella och tar helst nougatkräm på frukostmackan.

Landslagsmän förväntas vara förebilder men på nätet cirkulerar en film på en onanerande man som mycket riktigt påstås vara Kruse.

Det var tre överraskningar i ett – ”något spännande, något att leka med - och choklaaaad”, som de säger i reklamen.

Problemet är att Löw inte uppskattar någon av dem.

– Vi behöver spelare som är fokuserade på fotbollen och förstår sina roller som förebilder. Jag har pratat med Max och sagt vad jag förväntar mig på och utanför planen. De senaste veckorna har han varit oprofessionell, säger Joachim Löw.

Utmanare: Mitchell Pearce, Olivier Marcotte.

Foto: EMELIE FREDRIKSSON
Linköpingsspelarna kvar på flygplatsen.

...påskkärringar

Linköping förlorade SM-finalserien i ishockey mot Luleå. Spelare och ledare var bedrövade efteråt och ville lämna Norrbotten så snabbt som möjligt, men det var lättare sagt än gjort.

På Luleå Airport insåg tränaren Peter Frantz att laget utsatts för ett sabotage. Någon hade, berättade han, kontaktat flygbolaget Norwegian och avbokat hemresebiljetterna.

– Det är grova grejer, sa Peter Frantz.

Sedan kontaktade han klubbkansliet och fick veta att några biljetter aldrig blivit bokade. Kvastar är, när allt kommer omkring, väldigt underskattade som färdmedel.

Utmanare: Lena Adelsohn Liljeroth, John McEnroe.

...påskbord

Lax, lamm, påskskinka, ägghalvor, Janssons frestelse, sparris, köttbullar, prinskorv... Ingen vet vad Davide Vasta har på årets påskbord, men han är typen som inte nöjer sig med det lilla.

Den italienske rugbyspelaren ägnade sig åt dopningsorgier och när han väl åkte fast, ja, då åkte han fast ordentligt. Det är troligare att Frank Andersson blir munk än att B-provet friar Vasta.

25-åringen lämnade ett urinprov med spår av elva förbjudna substanser: testosteron, 19-noretiocolanolon, metaboliserad boldenon, drostanolon, mesterolon, metandienon, 19-norandrosteron, metildienolon, metaboliserad stenbolon, metasteron och metaboliserad clomifen.

Utmanare: Viktor Chegin, Michele Ferrari.

...påskris

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Leif GW Persson.

Ingen, inte ens Hans Scheike och hans lärjungar, delar ut ris med samma brutala ärlighet som författaren, kriminologen och gourmanden Leif GW Persson.

”Om jag tvingas välja tittar jag hellre på Bolibompa”, svarade han när han fick en fråga om Paradise Hotel.

Ha, ha, ha. Den ende som inte skrattade var såpaälskande hockeyhunken Dick Axelsson, som firar påsken med ett bokbål i Davos.

Utmanare: Niklas Wikegård, Torbjörn Nordvall.

Foto: TT
Lily Owsley till höger.

...påsklilja

Inom landhockeyn blomstrar ingen lika kraftfullt som Lily Owsley. Ja, hon heter så, 21-åringen som förde Storbritannien till EM-guld och utsågs till sportens snabbast stigande stjärna. I augusti, under OS i Rio de Janeiro, kommer du att få höra mer om anfallaren. Lily, alltså. Lily Owsley.

Utmanare: Lilja Björk, Andreas Lilja.

...påskhare:

Foto: TT
Suarez.

Det är fegt och fel att bitas, får de flesta lära sig som barn. Det gäller dock inte i Salto, som med drygt 100 000 invånare är den näst största staden i Uruguay.

Det var där Rodolfo och Sandra satte sin son i fotbollsskola.

”Hur gick det?”, undrade mamman efter första träningspasset.

”Han fick verkligen blodad tand”, svarade pappan.

Luis Suarez, som pojken heter, har blivit 29 år och spelar fortfarande fotboll.

Utmanare: Linus Johansson, Gianmario Comi.

...påskgodis

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Daniel Andersson, Villa Lidköping.

Villa Lidköping fick nöja sig med SM-silver, men anfallaren Daniel Andersson kan titulera sig svensk mästare i, just det, godisätning. Sedan han återvände till Lidköping har bygdens kiosker ökat omsättningen med 83 procent. Ryktet säger att han under årets påskhelg ska trycka i sig innehållet i ett ägg som är marginellt mindre än Globen.

Utmanare: Maria Sjarapova, Shaquille O'Neal.

Foto: TT
Raymond Moore.

...påsktupp:

Han strosade runt som en tupp i den hönsgård som kallas WTA. Sedan började han gala, Raymond Moore. Oj, aj, oj, vad illa det lät.

Tävlingsdirektören i Indian Wells hade synpunkter på det mesta, och framstod som den gubbsjuka 69-åring han bevisligen är.

Enligt Moore åker världens bästa kvinnliga tennisspelare snålskjuts på Roger Federer och Rafael Nadal. De ska vara tacksamma över att de kan håva in lika stora prischeckar som männen och bör dagligen knäböja och tacka Gud för att Federer och Nadal föddes. När han ändå höll på pekade han ut Garbine Muguruza och Eugenie Bouchard som framtidens stjärnor. De är ju, klargjorde Moore, inte bara talangfulla utan också fysiskt attraktiva.

Hans utspel var, som de uttryckte det i hönsgården, inte det minsta kuckelikul.

Om Raymond Moore är arbetslös i dag? Vingklippt är bara förnamnet.

Utmanare: Felice Belloli, Donald Trump.

...påskrift

Foto: Foto: AP
Jackson Martinez gick från Porto till Atletico till Kina på kort tid.

Jackson Martinez gjorde dundersuccé i Porto, där han svarade för 79 mål på 89 matcher. 2015 värvades han till Atlético Madrid, där målsprutan inte lyckades spela till sig en plats i startelvan.

– Han höll inte Atlético Madrid-klass. Att han flyttade var bäst för alla parter, säger klubbpresidenten Enrique Cerezo.

Jackson Martinez sörjde inte avskedet utan skrattade hela vägen till banken i kinesiska Guangzhou.

Plötsligt var bänknötaren, med en årslön på 116 miljoner kronor, världens femte bäst betalde fotbollsspelare.

Utmanare: Ezequiel Lavezzi, Gustav Svensson.

Foto: TT

...påskkyckling

Chicken Swede? Visst, Ottawas Mika Zibanejad är inte NHL:s tuffaste och mest muskulösa spelare, men han en av de mest målfarliga.

Ex-djurgårdaren hade stor show när Senators besegrade Calgary med 6–4 i Saddledome. Det var där han 2012 avgjorde JVM-finalen i sudden death, och det var dit han återvände för att göra tre mål inom loppet av två minuter och 38 sekunder.

– Overkligt, sa Zibanejad, stolt som en tupp.

Utmanare: Marcus Rashford, Belinda Bencic.

ARTIKELN HANDLAR OM