Svenskorna vann guld i tvåmanna

Nina Flack och Joline Persson Planefors vann guld

Foto: MARKUS HEGNELIUS/SWEBOWL
SPORTBLADET

Sverige tog sin andra medalj - varav sitt första guld under bowling-EM i Wien.

Det då Nina Flack och Joline Persson Planefors vann guld i tvåmannaklassen.

– Det känns lite extra att vinna ett EM-guld ihop med Joline, säger Nina Flack om EM-guldet som togs med en av hennes bästa vänner.

Damernas Europamästerskap i bowling pågår för närvarande i Wien. I singelspelet bärgade Sandra Andersson, 24, svenskornas första medalj, via sitt brons i lördags. Under måndagen kom Sveriges första guld.

– Det känns otroligt skönt, att efter en lång dag stå här med guldmedaljerna, säger Nina Flack.

Efter att ha varit överlägsna i dubbelmannaklassens kvalspel ställdes Nina Flack, 30, och Joline Persson Planefors, 25, i semifinalen mot Ivonne Gross och Tamara Adler från Österrike.

– Vi började ju med kvalet tidigt i morse, klockan nio, och vann kvalet efter att ha spelat väldigt bra både jag och Joline. Sen väl i semifinal fick vi möta hemmanationen Österrike, vi vann den väldigt enkelt också. Så det blev en transportsträcka det också.

Hamnade i underläge direkt

I finalen ställdes svenskorna mot tyskorna Martina Schütz och Laura Beuther. En match som de visste skulle bli tuffare. Det började inte heller bra, och efter halva finalen ledde tyskorna med 30 poäng.

– Eftersom jag också får en dåligt start så hamnar vi i underläge med en gång. Men de sticker inte ifrån oss så man kände hela tiden att vi kunde komma ikapp. Vilket vi också gjorde efter halva serien, när vi fick tre strikar var. Så det var coolt, säger Joline Persson Planefors om finalen som svenskorna vann med 432-376.

För Nina Flack som tidigare vunnit guld såväl i VM som EM och utsågs till världens bästa bowlare 2008 är guldet av stor betydelse. Det med anledning av att hon bildade par med Joline Persson Planefors.

”En av mina bästa vänner”

– Det betyder lite extra mycket. Eftersom man får spela ihop med en klubbkamrat och en av mina bästa vänner, även utanför bowlingbanan. Så då känns det lite extra att vinna ett EM-guld ihop med Joline.

Just att Flack och Persson Planefors är klubbkamrater och känner varandras spel tror Nina Flack är väldigt viktigt.

– Bowling är en individuell sport men det är samtidigt viktigt att veta hur man spelar för att kunna hjälpa varandra och stå där som segrare faktiskt.

Att vinna guldet med en av sina närmsta vänner var känslosamt.

– Det betyder jättemycket. Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka när det var slut. Så det var speciellt, förklarar Persson Planefors.

Tredje respektive andra guldet

Med en tuffare säsong i bagaget menar Joline Persson Planefors att guldet var ett skönt bevis - såväl för sig själv som för andra.

– Alltså, jag själv tycker inte jag har haft en strålande säsong. Utan jag tycker det har gått okej. Så jag har haft lite problem med självförtroendet nu inför mästerskapet, man känner inte att man varit där man varit innan. Så det var verkligen något som lättade från bröstet. Att man bevisade för sig själv och andra att det är här man hör hemma och att man kan vinna ett EM-guld.

För Nina Flack var det tredje EM-guldet i dubbelmanna, sedan hon vunnit även 2008 och 2010, medan Joline Persson Planefors tog sitt andra guld i klassen. Det då hon vann 2012.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bowling