– Det skadar hela idrotten

Foto: Robin Lorentz-Allard
David Rudisha är på plats i Stockholm för att försöka förbättra sitt årsbästa inför OS. Samtidigt kämpar hans Kenya mot ständiga dopnings­problem. ”Det är ett krig som måste föras på flera fronter”, säger världslöparen till Sportbladet.
SPORTBLADET

David Rudisha är redo att försvara sitt OS-guld.

Samtidigt kämpar hans Kenya mot ständiga ­dopningsproblem och ­risken att helt stängas ­utanför världsfriidrotten.

– Det är ett krig som ­måste föras på flera ­fronter, säger världsrekord­hållaren på 800 meter.

David Rudisha kisar i solen när han kommer in på Stockholms stadion. Trots att han tillhört världseliten i ett knappt decennium är det här första gången som den regerande olympiska mästaren, världsmästaren och världsrekordinnehavaren på 800 meter är i Stockholm.

– En vacker gammal stadion, jag vet att det har sprungits bra tider här. Bland annat en kille från Danmark ­(Wilson Kipketer) sprang bra här, haha, säger han och berättar att han är ute efter ett riktigt formbesked inför OS:

– Jag ska försöka pusha ­lite grann och försöka gå för ett världsårsbästa, säger han.

’En stor utmaning’

Sen vänder han hem till Kenya för OS-uttagningar. Ett friidrottsland starkt präglat av otaliga dopningsavslöjanden och korruption långt upp i friidrottsför­bundet. Efter avslöjande dokumentärer från tyska ARD har landet hamnat på Wadas lista över länder som måste förbättra sig om inte samma avstängningsöde som Ryssland råkat ut för ska drabba dem.

David Rudisha blir allvarlig när ämnet förs på tal:

– Det är en stor utmaning för Kenya, flera har fastnat i dopningstester. Men kollar du på namnen är de flesta unga, okända namn – inte stjärnor. Till och med jag som tävlar för Kenya känner inte igen namnen. Säg att det är 40 som fastnat så känner jag färre än fem, säger han.

Komplicerad fråga

Känner du att du också blir misstänkliggjord?

– Jag vet att det finns folk som miss­tänker oss. Men ­dopning skadar inte bara ryktet för kenyanska idrottare, det skadar imagen för hela idrotten. Det här är ett krig som måste föras på flera fronter. Det är ledsamt.

Rysslands OS-chanser avgörs vid ett möte med IAAF:s styrande råd på ­fredag.

– Det är tufft, en komplicerad fråga. Det involverade fler människor på högre ort och blir därför en stor utmaning. Det kostar för ­hela landet och det finns idrottare som gör det bra så det är synd om de idrottarna. De kommer få lida för det, säger David Rudisha.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Dopning