Dömd för våldtäkt – klar för ny klubb

SPORTBLADET

Debatten kring Ched Evans framtid som professionell fotbollsspelare i England har varit stor.

Nu har han hittat en klubb: Chesterfield.

– Jag är mycket glad att jag får möjligheten att återuppta min karriär, säger Evans.

Foto: TT
Ched Evans i Manchester City 2009.

2012 dömdes Ched Evans till fängelse för våldtäkt. Han dömdes till fem års fängelse men lämnade i oktober 2014 efter att ha avtjänat halva straffet.

Sedan dess har den före detta Sheffield United-anfallaren jagat en ny klubb.

Han var på väg tillbaka till Sheffield United, men supportrarna protesterade. Det slutade med att han inte fick träna med klubben.

Det blev en stor debatt i England. Nick Clegg, som var vice premiärminister vid tidpunkt, uttalade sig bland annat i frågan.

– De borde verkligen fundera över det här länge och väl, sa Nick Clegg enligt AP.

Återförenas med tränare

Ched Evans har hittat en arbetsgivare. League One-klubben (tredjedivisionen i England) Chesterfield har skrivit avtal med Evans. Det handlar om ett ettårskontrakt med option på ytterligare säsonger. Det är före detta Sheffield United-tränaren Danny Wilson som tränar Chesterfield nu.

– Chesterfield har verkligen tänkt över det här beslutet. Vi tycker att det är rätt att Ched Evans ska få komma tillbaka till yrket som professionell fotbollsspelare, säger Wilson till Chesterfields hemsida.

Evans är överlycklig.

– Jag är mycket glad att jag får möjligheten att återuppta min karriär. Jag hoppas att jag kommer att kunna bidra mycket, både på och utanför fotbollsplanen, säger Evans.

Fått ny rättegång

Evans fall har undersökts av CCRC, en kommission för möjliga felaktiga juridiska domslut, efter som de kom fram ny bevisning. En panel, bestående av tre domare, beslutade för att upphäva den gamla domen. Evans har fått en ny rättegång, den ska äga rum om några månader.

ARTIKELN HANDLAR OM

England

Ched Evans