Stoppas från OS: ”En sup vid fel tillfälle...”

Finske tränaren får inte följa med

Foto: TT, URBAN ANDERSSON
SPORTBLADET

Den finländska friidrottstränaren Kari Ihalainen stoppas från att åka till OS i Rio.

Orsak: Hans alkoholbruk.

– Jag tog fel sup vid fel tillfälle, säger han till Ilta-Sanomat.

Finland har stora förhoppningar på sina spjutkastare i OS i Rio. Mångfaldige mästerskapsmedaljören Tero Pitkämäki, som tog VM-brons i Peking i fjol, är en av de solklara favoriterna och Antti Ruuskanen försvarar sitt brons från OS i London.

Men de finländska medaljkandidaterna tvingas åka till Brasilien utan sin landslagstränare. Det finländska friidrottsförbundet har bestämt sig för att Kari Ihalainen varken åker till OS i Rio eller till EM i Amsterdam i juli.

Enligt Ilta-Sanomat gav förbundet Ihalainen en varning för sitt alkoholbruk efter VM i somras. Ihalainen tror att det påverkade beslutet att inte låta honom åka till sommarens mästerskap.

– Jag tog fel sup vid fel tillfälle, säger Ihalainen till Ilta-Sanomat.

Dementerar uppgifterna

Friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen dementerar de uppgifterna.

– Så är det absolut inte. I det här fallet handlade det enbart om vad som är bäst för idrottarna. Det är en evighetsfråga om det är bättre att idrottarnas personliga tränare eller förbundets tränare är på plats, säger han till Ilta-Sanomat.

Ihalainen säger att han tog emot det tuffa beslutet med ro.

– Det känns bra att stanna på hemmaplan också. Mitt kontrakt med förbundet tar slut efter den här säsongen. Efter det är det slut för min del.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Sommar-OS