”Politisk korrekthet kommer döda oss”

Så röstar stjärnorna i valet

SPORTBLADET

Natten till onsdag avgörs det amerikanska presidentvalet.

Nationen är uppdelad mellan de som stödjer demokraternas kandidat Hillary Clinton och de som står bakom republikanernas Donald Trump.

Men hur ser det egentligen ut bland landets idrottsprofiler?

De stödjer Clinton

Foto: AP

LeBron James, 31, basket

NBA:s superstjärna har varit öppen med sitt stöd för Hillary Clinton. Nyligen introducerade han henne inför en folksamling i Cleveland och han har dessutom tidigare skrivit en insändare i Business Insider om varför han står bakom demokraternas presidentkandidat:

“Hon vill se till att barn har tillgång till en ordentlig utbildning oavsett postkod de råkar bo i. Hon kommer bygga upp skolorna som faller sönder och satsa mer pengar på datorvetenskap. Hon kommer se till att lärarna får den lön de förtjänar så de kan ge allt för sina elever.”

Billie Jean King, 72, tennis

Tennislegendaren som länge kämpat för jämlikhet inom sporten har under våren rest med Hillary Clinton som del i hennes kampanj.

Hon har även visat sitt stöd för Clinton på twitter: “Den mest kvalificerade presidentkandidaten råkar vara en kvinna och valet av Hillary Clinton skulle vara ett revolutionärt ögonblick i vår historia.”

Hank Aaron, 82, baseball

MLB-legendaren har länge varit en av Bill Clintons supportrar. Så när Hillary nu står som presidentkandidat är det kanske inte så förvånande var Aarons sympatier ligger.

Han föredrog även Hillary över Barack Obama bland demokraternas kandidater 2008.

Abby Wembach, 36, fotboll

Abby Wambach har gjort fler mål landslagsmål än någon annan spelare någonsin, på både herr- och damsidan. Hon är även en öppen Clintonsupporter. Hon lade fotbollskorna på hyllan i oktober i fjol, och några veckor senare deltog hon i Clintons kampanj i New Hampshire.

Carl Lewis, 55, friidrott

Med nio olympiska guld i både sprint och längdhopp är Carl Lewis en av de främsta friidrottarna genom tiderna.

Och han står bakom Hillary Clinton. I början av året tweetade han ut siina sympatier för Clinton: "Med mitt fulla stöd. Heja Hillary!”

Magic Johnson, 57, basket

Denna förre detta NBA-stjärnan (och Boråsbekantingen) Magic Johnson är väldigt aktiv med sina hyllningar av demokraternas kandidat på sitt twitterkonto.

Han har bland annat skrivit att Barack Obama och Bill Clinton är de bästa presidenter han upplevt under sin livstid, men att Hillary förmodligen kommer bli ännu bättre.

De stödjer Trump

Dennis Rodman, 55, basket

Den förre detta NBA-stjärnan har bland annat synts i media för hans kontroversiella förhållande till Nordkoras diktator Kim Jong-Un.

Förra sommaren gick han ut och visade sitt stöd för Donald Trump på twitter med orden: “Donald Trump har varit en jättegod vän i många år. Vi behöver inte en till politiker, vi behöver en affärsman som Mr. Trump!”

Rodman har dessutom tidigare varit deltagare i Trumps tävlingsprogram “The Apprentice”.

Tom Brady, 39, amerikansk fotboll

New England Patriots storstjärna sade efter en träning förra hösten att han hoppades att Donald Trump skulle bli president, men tog senare tillbaka vad han sagt och menade att Trump var hans vän och att han stödjer alla sina vänner.

Nyligen sade dock Trump inför en folkmassa i New Hampshire att Brady ringt upp och berättat att han lagt sin röst på den republikanske kandidaten.

Mike Tyson, 50, boxning

Tyson är en Trumpsupporter och har i bland annat intervju med the Daily Beast uttalat sitt stöd för den repubilkanska kandidaten:

“Jag känner honom. När vi ses så skakar han min hand och respekterar min familj. Ingen annan, varken Barack eller någon annan, gör så. De kommer bete sig som vanligt och bortse från mig och min familj. Så jag röstar på honom. Om jag kan få 20 000 eller fler att också rösta på honom så kommer jag försöka göra det.”

Mike Ditka, 77, amerikansk fotboll

1985 coachade han Chicago Bears till Super Bowl och tre år senare valdes Ditka in som förste tight end någonsin in i den amerikanska fotbollens Hall of Fame.

Till Fox News har NFL-legendaren förklarat varför han röstar på Donald Trump:

“Politisk korrekthet kommer döda oss. Amerika är Amerika. Vi blev inte stora för att vi var politiskt korrekta utan för att vi var tvungna att ta svåra beslut genom historien”.

Foto: Foto: AP

John Daly, 50, golf

Golfaren John Daly har skapat en del rubriker genom åren. I mars i år twittrade han ut sitt stöd för Trump: “Det är därför jag älskar min vän Donald Trump. Han är inte politik, han är business! Det är vad vårt land behöver!”

Hulk Hogan, 63, wrestling

“Jag vill vara Trumps vice president”.

Så lät det när wrestlingsprofilen fick frågan av TMZ om vilken presidentkandidat han helst hade haft med sig i ringen.

Foto: Bildbyrån

Ryan Lasch, 30, ishockey

I våras blev han SHL:s poängkung och förde Frölunda till SM-guld. Amerikanen har tidigare bland annat spelat i Södertälje och i Växjö, men gick inför denna säsong till schweiziska ligan och Bern.

Han har också flitigt yttrat sina politiska åsikter och kallat Barack Obama för en clown.

I en intervju med Expressen i vintras klargjorde han att han var republikan och uttryckte också sympatier för Donald Trump.

– Visst, Trump är kanske lite extrem, men jag känner att vårt land behöver det, speciellt som läget är just nu. Vi har blivit ”pushovers” till många länder, vi är inte på toppen längre.

– Viktigast är att vi kommer tillbaka på Guds sida. Vårt land har kommit bort därifrån, jag vet inte om Trump är den bäste där, men vi måste hitta någon i det republikanska partiet som får det att hända.

Dana White, 47, MMA

UFC:s president Dana White är väldigt tydlig med vem han stöttar i presidentvalet.

I en intervju med TMZ berättar White att Trump var instrumental för MMA-sportens framväxt i USA:
"Ni kommer aldrig höra mig säga någonting negativt om Donald Trump."

BONUS!

Kris Letang, 29, ishockey

Men det är inte alla som ställer sig bakom de två huvudfavoriterna.

Pittsburghs stjärnback Kris Letang lägger sin röst på lagkompisen Phil Kessel – en "trevlig kille" som "gör sitt bästa" och "älskar sporten".