Förbundsbasen svarar på kritiken

Trots svaga resultaten: ”Väldigt mycket som pekar i rätt riktning”

SPORTBLADET

Sju raka förluster i helgen för Tre Kronor och Damkronorna.

Utan medaljer i VM, World Cup och Junior-VM under 2016.

Sportbladets krönikör Mats Wennerholm tycker det är kris och jämför svensk landslagshockey med en kolgruva i Kentucky:

– Det finns ingen anledning att vara orolig för framtiden. Det finns väldigt mycket som pekar i rätt riktning, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

2016 har resultatmässigt varit ett svart år för svensk landslagsishockey. Helt medaljlöst i JVM, VM, World Cup och för Damkronorna.

Nu i helgen förlorade Tre Kronor tre raka matcher i Karjala Tournament medan Damkronorna förlorade fyra raka landskamper.

– 2016 går inte till historien som medaljernas och framgångarnas år i svensk ishockey. Absolut inte, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Det är aldrig roligt att förlora och på yttersta landslagsnivå spelar vi för att vinna. Då känns det naturligtvis inte bra, men man måste också sätta in det i ett sammanhang. Vi vet att vi har kaliber och potential att leverera. Och jag ser ingen anledning att vara bekymrad för framtiden. Däremot är det tråkigt att vi förlorat så många matcher på kort tid, säger Anders Larsson.

Tycker inte det är kris

 Hur mår svensk landslagsishockey?

– Jag är naturligtvis besviken över att vi inte tagit någon medlaj i ett stort mästerskap, men samtidigt ser man hur det byggs på underifrån. Antal spelare som draftas, de yngre juniorlandslagen pumpar på. Förra veckan vann vårt U17-landslag den inofficiella VM-turneringen i Kanada.

En som däremot reagerat starkt mot resultaten det senaste året är Sportbladets krönikör Mats Wennerholm. Han tycker det ser dystert ut för svensk landslagshockey: ”Svart som i en kolgruva i Kentucky”, skriver han.

Wennerholm slår också fast att det är kris i svensk:

– Man kan sätta olika ord på saker och ting. Men med tanke på hur det ser ut på de yngre landslagens prestationer och att vi har många unga som börjar spela skulle jag inte använda ett ord som kris. Det finns väldigt mycket som pekar i rätt riktning inför framtiden.

Mats Wennerholm har tidigare sågat generalsekreterare Tommy Boustedt och riktar nu även kritik mot förbundskaptenerna Rikard Grönborg och Leif Boork.

”Bra att Tommy är stark”

Hur ser du på den kritiken?

– I tider när allting inte går perfekt är det oerhört viktigt att ha lugn och ro i en organisation. Att de om är tillsatta att sköta en viss uppgift känner tryggheten att fortsätta på det sätt de gör. Vad jag kan och vill göra är att se till att det är lugn och ro kring Rikard och Leif. Att de känner full uppbackning och kan fokusera på sitt arbete.

Hur ser du på Boustedts roll i det här? Wennerholm tycker han kör svensk hockey i botten.

– Tommy är vår högsta tjänsteman (generalsekreterare) och med sin sportsliga bakgrund betyder han väldigt mycket även i vårt sportsliga arbete. Men när det gäller att utse förbundskaptener gör förbundsstyrelsen det. Tommy är i det här fallet bara förslagsställare.

Har ni kraften att gå emot hans förslag?

– Tommy är en väldigt stark person och som högsta tjänsteman är jag väldigt glad att han är stark. Däremot har vi en tydlig rågång vilka frågor han ansvarar för och vilka frågor styrelsen ansvarar för och där tycker jag vi har en väldigt bra dynamik, säger Larsson.